Četrtek, 1. avgust 2024: Nebeško kraljestvo je podobno mreži

Objavljeno: 31. 07. 2024

|

Četrtek, <em>1. avgust</em> 2024: <strong>Nebeško kraljestvo je podobno mreži</strong>

Nebeško kraljestvo je podobno mreži

Pred nami je podoba mreže, gore drobnih vrvic, razjedenih plutastih kosov in koščkov umazane morske trave. Tam ni nobenega blišča, le poznavalec ve, da je skrbno zložena in zakrpana mreža, ki se bo ob skrbni uporabi prav razvila in bo dala ribiču obilen lov. Tej gmoti, ki jo vržejo v morje, Jezus primerja nebeško kraljestvo. Povrhu vsega se v to mrežo ne ujame sto triinpetdeset čudovitih rib, kot pri čudežnem ulovu, ampak množica rib dobrih in slabih, drobnih in velikih, bodičastih in mehkih, strupenih in čisto nedolžnih.
Zdi se, da Jezus govori o  našem življenju, o nebeškem kraljestvu, ki se v različnih obdobjih pred nami vedno drugače razkriva. Na prvi pogled so pojmi nepovezani, najbrž pa v sebi nosijo zelo jasno misel.

Kraljestvo, ki po božji volji vse do zadnjega trenutka nič in nikogar ne izloči. Neskončna potrpežljivost, ki pa smo je deležni vsi, tako tisti, ki so se z navdušenjem pustili ujeti kot tisti, ki se prerivajo in grizejo, ker hočejo prostost, brezmejno svobodo, življenje brez Boga. Nebeško kraljestvo niti ni ribič, ki prebira, ki se zavzema za dobre. Je preprosto mreža, ki na videz malomarno zadržuje vse v svojem nerodnem objemu. Pusti, da dobro trpi ob slabem, da ljuljka raste čez pšenico, da močni prezira šibkega in strupeno zbada nedolžnega.
Kaj so učenci razumeli, ne vem. Mislim si, da ne dosti, saj so se, kakor mi, upirali trpljenju. Jezus sklene pripoved: »Zato je vsak pismouk, ki je postal učenec nebeškega kraljestva, podoben hišnemu gospodarju, ki prinaša iz svojega zaklada novo in staro.« Zdi se, da govori o modrosti, ki bo potrebna v trpljenju, ki bo prišlo nadnje. Živeti nebeško kraljestvo bo v nekem trenutku nevzdržno. Zato se bodo učenci razbežali, Peter bo še pozneje razmišljal, da bi iz Rima pobegnil itd. Spomin na zaljubljenost in sanje je najbrž tisto staro, na kar učenci ne smejo pozabiti. Novo bo namreč v umazani mreži med strupenimi vrstniki včasih nevzdržno.
Prosimo Gospoda, naj nam pomaga ohranjati spomin na tisto staro hrepenenje po zakladu, veselje nad ‘najdenostjo’, da bomo lahko sprejeli nesmiselnost nekoristnega prerivanja v pretesni mreži.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: PixaBay

obj.: Neža Novak

Povej naprej.