Dan žalujočih na god Žalostne Matere Božje v Cerkvi na Slovenskem

<em>Dan žalujočih</em> na god <strong>Žalostne Matere Božje</strong> v Cerkvi na Slovenskem

V cerkvenem letu imamo veliko posvečenih dni, ki nas spodbujajo, da se zavemo različnih skupin ljudi v Cerkvi: mladih, starih staršev in starejših, ubogih, migrantov, bolnikov idr. Do sedaj pa nismo imeli posebnega dneva, ko bi globlje ozavestili tudi žalujoče, ki so med nami, pa se marsikdaj čutijo spregledani. Vsekakor se jim zelo posvetimo ob smrti njihovih ljubljenih oseb. Izrečemo jim sožalje, jih obiščemo, gremo pokropit rajne in smo na njihovem pogrebu. Potem smo z njimi še pri sveti maši na osmi in trideseti dan, toda že v precej manjšem številu. Nato so pogosto prepuščeni sami sebi in svoji poti žalovanja.

Od letos naprej bo tako dan žalujočih na god Žalostne Matere Božje (15. 9. 2024). Tudi Marija je doživljala brezno bolečine in žalovanja kot ovdovela in kot mati, ki je izgubila svojega Sina Jezusa zaradi smrti na križu. Verjamemo, da je zato na poseben način blizu vsem, ki žalujejo zaradi smrti ljubljene osebe, in da jim je mogočna Sopotnica in Priprošnjica na poti njihovega žalovanja.

Obhajanje dneva žalujočih bo priložnost, da bolj ozavestimo, kako pomembno je, da vsak po smrti svoje ljubljene osebe žaluje na svoj način, in kako naj bomo z njimi, da se bodo čutili sprejeti na svoji poti žalovanja in jim bomo bolj v pomoč kot pa v dodatno stisko.

Na ta dan bomo lahko vsi kristjani globlje ozavestili, da je naše temeljno poslanstvo biti z vsakim človekom v tem, kar živi in doživlja. Na ta način se bo med nami začela ustvarjati nova kultura odnosa do žalujočih in bomo zmogli biti z njimi na Kristusov način, v njegovem Duhu.


p. Ivan Platovnjak DJ


foto: PixaBay

obj.: Neža Novak

Povej naprej.