4 zdravilne molitve za obnovitev zakona

Objavljeno: 21. 08. 2024

|

4 <strong>zdravilne</strong> molitve za <em>obnovitev zakona</em>

Če je vaš zakon v težavah, lahko kličete k Bogu s spodnjimi molitvami za obnovo zakona. Posebna vrednost teh molitev je, da so jih oblikovali zakonski pari, ki so sami šli čez težke preizkušnje.

Naš Bog je namreč Bog, ki obnavlja. Sveto pismo je polno zgodb o obnovi. Bog sam o sebi pravi: „Obnovil jih bom zaradi svojega usmiljenja“ (Zah 10,6) in „Povrnil vam bom letine, ki so vam jih požrle kobilice“ (Joel 2,25).

Ko prosite Boga, naj obnovi vaš zakon, ga prosite, naj izpolni polni pomen besede obnovitev. Prosite ga, naj vašemu zakonu vdahne življenje, ga obnovi, ozdravi, prenovi, preoblikuje, zaceli in izpopolni. Ne pozabite, da Bogu ni nič pretežko.

Ko se spopadate s težavami v zakonu, je najpomembneje, da ostanete zavezani in ne obupate. Odločitev za zavezanost je namreč temeljna za vaš odnos. Na tem temelju lahko obnovite komunikacijo, povezanost in intimnost. Prva molitev je zato molitev za zavezanost.

 Obnovi najino vseživljenjsko zavezanost

Gospod Jezus, midva bi najraje odnehala. Veva, da spoštuješ zakon, vendar sva oba prizadeta in razočarana ter preprosto ne najdeva rešitve za najine težave. Bog, čeprav ne veva, kaj naj storiva, naju opomni, da ohraniva pogled uprt vate (2 Mz 20,11-13).

Obnovi najino predanost drug drugemu in Tebi. Pomagaj nama, da opustiva besedo ‘ločitev’ in narediva naslednji korak k ozdravitvi najinega zakona, tudi če sva naredila že veliko korakov, ki niso vodili nikamor.

O Gospod, obupno te potrebujeva, da obnoviš najin skrhan odnos. Razkrij nama, kje potrebujeva ozdravljenje v najinem odnosu in kaj mora biti ozdravljeno v srcu vsakega od naju. Pomagaj nama spomniti se najinih poročnih zaobljub, saj si naju Ti združil in nočeš, da bi se ločila (Mt 19,6).

Prosiva Te, da naju obvaruješ pred satanom, ki hoče uničiti najino predanost in najino zavezo. Naj bo najina pozornost usmerjena Nate in ne na svet, ki naju prepričuje, naj izbereva ‘lažjo pot’. Veva, da pri tebi ni nič nemogoče (Lk 1,37). Ko iščeva Tvoje obličje, nama pokaži pot naprej. Okrepi najino vero Vate in v Tvojo obnovitveno moč.

Obnovi najino komunikacijo in povezanost

Bog, izrekla sva si boleče stvari in drug drugega ranila. Tako hitro se znajdeva v prepiru in iskanju krivde. Povsem sva se oddaljila drug od drugega. Zdi se, da se ne znava sporazumevati. Predolgo že drug v drugem vidiva sovražnika.

Ne dovoli, da se ujameva v satanovo past. On ne želi, da bi se slišala na globlji ravni. Ne želi, da bi se razumela in se v čustvih odprla drug drugemu.

Bog, prosim, pokaži nama, kako naj ljubiva drug drugega. Kako naj si odpustiva, kako naj bova milostna in ponižna drug do drugega. Veva, da je to prava pot, vendar je to tako težko storiti. Spomni naju, da je najin cilj razumeti drug drugega in ne vztrajati pri svojem ‘prav’. Umiri najin govor in najin temperament, da bova lahko resnično slišala drug drugega (Jak 1,19). Pomagaj nama uvideti, da sva oba zlomljena in potrebujeva tvoj zdravilni dotik.

O, Bog, potrebujeva Te, da naju pri pogovoru vodiš korak za korakom, da bova drug z drugim ravnala nežno, prizanesljivo in potrpežljivo (Ef 4,2-3). Razkrij nama, kje sva še preveč ponosna in sebična. Prosiva Te, razkrij nama vsa bruna, ki jih morava odstraniti iz lastnih oči, da bova obnovila edinost med nama (Mt 7,5). Usmeri naju h koristnim naukom in nasvetom, da se bova naučila obvladovati konflikte. Verjameva, da zmoreš vse, zato moliva k Tebi za obnovitev zakona.

Bog, hvala, da si Bog komunikacije in povezanosti. Odpri nama ušesa, da Te bova slišala! Spregovori, Gospod, kajti tvoj služabnik te posluša (1 Sam 3,10).

Obnovi najino intimnost

Dragi Bog, Ti želiš, da bi si bila mož in žena blizu v vseh pogledih – fizično, čustveno, spolno. Midva pa se počutiva tako daleč drug od drugega, kot da sva si tujca. Želiva si, da bi se lahko zaupala in predala drug drugemu, da bi se v odnosu počutila varna, vendar se ne.

Prosiva Te, daj nama modrost in pogum, da se bova spoprijela z vsemi ovirami, ki nama branijo, da bi bila v polnosti intimna in da bova resnično eno meso (1 Mz 2,24). Razkrij te ovire, najsi bodo to greh ali skušnjave, težave v preteklih odnosih ali travme, jeza ali neodpuščanje, satanove laži ali napačna pričakovanja drug do drugega.

Gospod, porušiti morava zidove med nama. Najin strah pred tem, da bi bila medsebojno iskrena in pristna, zamenjaj s pogumom, da bova drug pred drugim stala taka, kot sva v resnici, z vsemi strahovi in sanjami.

Oba naju dobro poznaš, vse najine napake in slabosti, a si naju kljub temu sprejel takšna, kot sva, in naju ljubil, ko sva bila še grešnika (Rim 5,8). Ne zavračaš naju, zato nama pokaži, kako naj bova tudi v tem podobna Tebi – da bova drug drugega sprejemala in ne zavračala. Pomagaj nama, da ostaneva potrpežljiva, saj se zavedava, da rabiva čas, da si ponovno začneva zaupati in da se zbližava.

Obnovi najino upanje za boljši zakon

Oče, Tvoja beseda naju opominja, da si Bog upanja (Rim 15,13)! Napolni naju s svojim upanjem, ko k Tebi dvigava te molitve za obnovitev zakona. Ti si Alfa in Omega, vsemogočni Bog, Bog, ki je zvest in resničen. Nič ti ni pretežko (1 Mz 18,14). Gospod, prosiva Te, da obnoviš najino upanje za najin zakon, ko bova na glas brala besede iz knjige Žalostink (Žal 3,21-24):

To si hočem vzeti k srcu,

zato imam upanje:

Dobrota Gospodova je, da nismo popolnoma pokončani,

da njegovo usmiljenje ni prenehalo;

nova je vsako jutro,

velika je tvoja zvestoba.

»Gospod je moj delež,« pravi moja duša,

»zato imam upanje vanj.«


Foto:  Kristina Litvjak on Unsplash

Vir: focusonthefamily.com

Obj.: L. M.

Povej naprej.