BESEDA STAREJŠIM, INVALIDOM, BOLNIM IN NE SAMO NJIM, september – kimavec 2024

Objavljeno: 26. 08. 2024

|

BESEDA STAREJŠIM, INVALIDOM, BOLNIM IN NE SAMO NJIM, <em>september – kimavec 2024 </em>

Dragi bralci Besede!
Verjamem, da vsak drugače preživlja te poletne dneve … Morda vam je uspelo videti ali slišati koga od letošnjih novomašnikov. Veseli bodo, če se jih spominjate v molitvi. Prosíte tudi za tiste, ki se te dni odločajo za poklic. Ne pozabite tudi domačih duhovnikov, posebej tistih, ki so v prejšnjem mesecu avgustu sprejeli nove župnije. Za marsikoga je sprememba predstavljala »križ«.
Ko sem to zapisal, se z vami spominjamo praznika Povišanja sv. Križa, ki ga obhajamo 14. septembra. Med vsemi svetimi podobami Cerkev najbolj časti podobo svetega križa. Križ zgovorno priča o Jezusovem trpljenju in poveličanju. Križ je zagotovilo našega poveličanja, če po njegovih besedah vsak dan sprejmemo vsak svoj križ, naloge in nadloge, ter zvesto hodimo za njim.
Nam je praznik opomin, da pobožno počastimo podobo svetega križa. Najslovesneje to opravimo na veliki petek, ki je spominski dan Jezusove smrti. V vsaki krščanski hiši naj bi bil križ na vidnem mestu. Ob križu naj bi se njeni člani učili neskončne ljubezni, ki je darovanje za druge. Kadar gremo mimo znamenja križa, doma ali po poti, naj pogled nanj obudi v našem srcu misel hvaležnosti za dar odrešenja.
Na kratko in prav preprosto počastimo sveti križ, kadar se pobožno pokrižamo. (Prim. Silvester Čuk, Svetnik za vsak dan, str. 157).
Vse, ki berete te besede ali vam jih berejo drugi, povabim v septembru k zavzetejšemu odnosu do križa. Nekateri se tudi spominjate kapele v ljubljanskem kliničnem centru, blagoslovljene 27. aprila 1994. Posvečena je Povišanju svetega Križa. Prepričan sem, da imate nekateri lepe spomine nanjo. Spominjam vas, da se radi spominjate duhovnikov, ki delujejo v ljubljanskih bolnišnicah, a enako tudi drugih, v ostalih 25-tih slovenskih bolnišnicah. In ne pozabite tudi na vse zaposlene v zdravstvenih ustanovah. Pozdravljam vas in blagoslovljam: »V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.«
Miro Šlibar, bolnišnični duhovnik

LITURGIČNI KOLEDAR
SEPTEMBER
2024, LETO B/II
1. september: 22. nedelja med letom – angelska nedelja
8. september: 23. nedelja med letom, Rojstvo Device Marije
14. september: Povišanje sv. Križa
15. september: 24. nedelja med letom – ned. svetniških kandidatov
22. september: 25. nedelja med letom – Slomškova nedelja
24. september: Bl. Anton Martin Slomšek
29. september: 26. nedelja med letom, Mihael, Gabrijel, Rafael

MOLITVENI NAMENI SVETEGA OČETA, zaupani njegovi svetovni mreži molitve za leto 2024
Apostolat molitve že od vsega začetka, danes pa kot Papeževa svetovna mreža molitve, ki se posebej hrani z nameni, ki jih predlaga Sveti oče, ohranja in širi pobožnost Srcu Jezusovemu. Vabim vas, da se ji vsi, zlasti starejši in bolni, pridružite v čim večjem številu.
Molitveni namen za mesec september 2024: ZA KRIK ZEMLJE. Molimo, da bi vsakdo izmed nas s srcem prisluhnil kriku Zemlje in žrtev naravnih nesreč ter klimatskih sprememb in bi se osebno zavzel za ohranitev sveta, kjer prebivamo.

DUHOVNA OSKRBA V SPLOŠNI BOLNIŠNICI SEŽANA, Aleksander Skapin, 041 499 471
Večina ljudi razporedi svoje dopuste v poletnih mesecih. Tedaj mislimo na morje, hribe, potovanja, a tudi na poletno delo. Tudi duhovna plat tega poletnega časa je nekaterim blizu. Pravkar sem se namreč vrnil iz Stržišča, kjer je bilo na tednu duhovnosti 45 dijakov in študentov in sem hvaležen za ta teden. Seveda pa poleti niso vsi samo na dopustu! Posebno medicinsko osebje zvesto opravlja svoje delo, bolniki namreč prihajajo in odhajajo, saj bolezen ne pozna »dopusta«.
Ko se ozrem na moje letošnje obiske v sežanski bolnišnici ugotavljam, da jih je manj. Velikokrat je bila bolnišnica popolnoma zaprta za obiske zaradi bolezni, ki so se pogosto pojavljale pozimi in spomladi. Zato so bili tudi obiski svojcev kar omejeni, prisotnost duhovnika pa je bila možna samo na prošnjo bolnika ali svojcev. Teh prošenj pa ni prav veliko. Letos sem imel na pastoralni praksi diakona, ki zaradi teh zadržkov skoraj ni bil prisoten v bolnišnici. Žal mi je, da mu na praksi nisem mogel ponuditi več. Veseli pa me, da ena medicinska sestra večkrat pogleda v kapelo in prinese tja svežo cvetlico.
In še en spomin! Ko pomislim na našo bolnišnico, se večkrat spomnim svojega starega očeta. Zadnje leto pred smrtjo (leta 1962) je bil nekajkrat v tej bolnišnici. Oče mi je pravil, da je bil tudi v bolnišnici zvest vsakdanji molitvi rožnega venca in je tudi druge vabil, naj bi se mu pridružili pri tej molitvi. Vedno bolj postaja moj priprošnjik za bolnike in osebje …

NATAŠA AHČIN, V Tvoj plamen, str. 83
KRIŽ
Gledam te na križu, Gospod.
Ničesar ne rečeš, visiš
in tvoje razpete roke nosijo
moje razpeto življenje.
Od spočetja dalje me nosiš,
že dolgo me ljubiš na križu.

O, kam si povzdignjen,
moj Kralj in moj Brat!?
Ti je tako zelo drago to drevo odrešenja,
ta dva prekrižana trama trpljenja,
da nočeš kraljevati v zlatu in slavi?

Je ljubezen stesala to trdo posteljo zate?
Da bi se jaz ne izgubila,
da bi jaz ne utonila,
si ti povišan v krvi in ranah
na kalvarijski križ
in na križ
in na križ vseh oltarjev.

Premalo si ljubljen!

HVALEŽNOST, Christine A. Adams
*Hvaležnost ima neznansko obnovitveno moč. Ko se počutiš, da si na tleh in nevreden, pripravi seznam vseh čudovitih reči v tvojem življenju. Napiši zahvalno sporočilo Bogu … Kmalu se boš smejal.
*Če se obžalovanja preteklosti prikradejo tudi v sedanjost, si zapomni, da ni napak – vse to so samo izkušnje, ki te naj izučijo. Vse stvari delujejo usklajeno – za dobro vseh tistih, ki ljubijo Boga in zaupajo Božji previdnosti.

PRIPOROČAMO
*Za pogovor z duhovnikom o čemer koli lahko pokličete vsak torek, od 10. do 12. ure, na telefon 051 245 255.
*Svete maše v mesecu septembru prenaša Radio Ognjišče iz stolnice sv. Nikolaja v Murski Soboti ob 19. uri.
Ob isti uri bo tudi prenos svete maše v živo na TV GOLD.
* Vsako nedeljo je ob 10.00 prenos svete maše na TV SLO 1.
* Svete maše so na TV Exodus ob delavnikih ob 6., 12., 18. in 24. uri, ob nedeljah pa ob 8.30 ter ob 12., 13., 18. in 19. uri.
* Drugi četrtek v mesecu je na Kureščku ob 17. uri molitvena ura pred Svetim Rešnjim Telesom, ob 18. uri pa sveta maša za svetost življenja in za nerojene otroke.
* Drugi petek v mesecu je na Brezjah ob 18.30 rožni venec, ob 19. uri pa sveta maša za bolnike z rakom, njihove domače in prijatelje.
* Prvo sredo v mesecu je sv. maša za bolnike z rakom pri kapucinih v Celju.
* Vsak dan je rožni venec na Radiu Ognjišče na sporedu že ob 5. uri zjutraj.
* Vsako tretjo soboto v mesecu je na Radiu Ognjišče Kateheza za bolnike. Tokrat bo to 21. septembra ob 21. uri.

MODRE IN HUDOMUŠNE PUŠČAVSKIH OČETOV, R. KERNA
* »Oče, vsako noč sanjam nekaj strašnega: v mojo sobo pride angel, stopi k mojemu ležišču in me blagoslovi.« – »In temu praviš hude sanje?« – »Seveda. Ko angel odide, se vrata s treskom odprejo in jaz se nenadoma zbudim!«
*«Naš dobri prior mi je dal kapljice za boljši spomin.« – »Delujejo?« – »Ne vem. Pozabim jih jemati.«
*Menih vpraša učitelja: »Kako bi našel vsaj malo tolažbe v tej solzni dolini?« Starec mu je odgovoril: »Dovolj je, da imaš slab spomin in skromno domišljijo.«
*Zakaj si naredil vozel na pasu?« – je vprašal neki menih brata. – »Da bi se spomnil na pismo, ki ga moram oddati za očeta Preponcija. Vedno me kara, češ da imam slab spomin.« – »Pa si ga oddal?« – »Ne, mi ga je pozabil izročiti.«


Miro Šlibar, Ulica Emila Adamiča 60, 1356 Dobrova, GSM 031 613 378, [email protected]; www.miro-slibar.rkc.si


foto: PixaBay

obj.: Neža Novak

Povej naprej.