Nadškof Stanislav Zore: DAN ŽALUJOČIH NA GOD ŽALOSTNE MATERE BOŽJE

Objavljeno: 09. 09. 2024

|

Nadškof <strong>Stanislav Zore:</strong> <em>DAN ŽALUJOČIH NA GOD ŽALOSTNE MATERE BOŽJE</em>

DAN ŽALUJOČIH NA GOD ŽALOSTNE MATERE BOŽJE

Cerkev je bila od samih začetkov pozorna do vseh ljudi, ki so potrebovali Božjo bližino, tolažbo in pomoč. Po vzoru svojega Ustanovitelja je tudi sama iskala ljudi, ki so bili v kakršni koli stiski, in se jim je v materinski skrbi približala.

Njena gorečnost za poslanstvo v službi tako ali drugače ubogim ni nikoli prenehala. Da bi v vernih ljudeh prebujala pozornost in čut za prepoznavanje stisk, ki jih doživljajo ljudje, je na določene dneve v letu posebej poudarila molitev in pozornost do posameznih skupin: mladih, starih staršev in starejših, ubogih, migrantov, bolnikov itd. Med seboj pa imamo vedno tudi žalujoče, ki smo jim posvetili svojo pozornost in sočutje ob smrti, ob pogrebu, potem pa so v svoji izgubi in žalovanju bolj ali manj prepuščeni sami sebi.

Zato bo od letos naprej dan žalujočih na god Žalostne Matere Božje (15. septembra). Ob smrti sv. Jožefa je postala vdova in v svoje naročje je na Kalvariji sprejela truplo mrtvega Sina. Mati bolečin pozna bolečino in sprejema vse tiste, ki žalujejo zaradi smrti ljubljenega človeka.

Obhajanje dneva žalujočih bo priložnost, da prebudimo pozornost do tistih med seboj, ki žalujejo. Tako bo med nami začela rasti nova kultura odnosa do žalujočih, da bomo znali biti z njimi na Kristusov način.

Za pripravo tega dneva boste s Pastoralne službe pravočasno dobili gradivo, da bomo lahko dejavno uresničevali duhovno delo usmiljenja: žalostne tolažiti.

Msgr. Stanislav Zore OFM, nadškof


Vir: Sporočila slovenskih škofij 8/2024, str. 169-170


foto: Pixabay

obj.: Neža Novak

Povej naprej.