Sobota, 21. september 2024: Hodi za menoj Matej

Objavljeno: 20. 09. 2024

|

Sobota, <em>21. september</em> 2024: <strong>Hodi za menoj Matej</strong>

Hodi za menoj Matej

Matej je grešnik poklican, naj hodi za Jezusom. Podarjeno odpuščanje ga je znova postavilo na noge, da lahko pride na svoj dom in sprejme Jezusa, ki ga je sprejel, skupaj z mnogimi brati, ki kakor on potrebujejo odpuščanje in sprejetost.

Kristus odpušča greh in sprejme vsakega grešnika, ga zdravi. Matej šteje denar. Njegova hromost je hujša od telesne hromosti. Takšnega Jezus vabi naj hodi za njim v novo življenje. Jezus tudi meni želi vrniti moje sinovsko/hčerinsko dostojanstvo. Očetova ljubezen je resnični dom, mir in dostojanstvo slehernega.

Skratka Matej je bil polomija od človeka in najbolj zaničevan moški. Takšne Jezus kliče, ne tistih, ki se imajo za pravične in boljše od samega Boga. Kliče nas s pogledom in z besedo, da bi nas ponovno ustvaril kot svoje sogovornike in sodelavce. Novo življenje je hoja za Njim, kar pomeni, biti sin/hči. Jezus tudi meni želi dati ta dar. Če gledam v Jezusa vstanem in grem za njim, če ne pa iščem izgovore, da nisem vreden in dovolj dober, ali pa se smatram za preveč dobrega in sposobnega, da bi čas tratil za Jezusa in njegovo dobro ali veselo novico evangelija. Ko odgovorim na Jezusov klic preidem iz smrti v življenje. Bog mi končno lahko vrne moje sinovsko dostojanstvo.

Jezusa bolj malo zanima, kakšen je ugled in status tistih, ki jih kliče. On vidi v srce. Nekdo je celo rekel, da on ne kliče usposobljenih, ampak usposablja poklicane.

V današnjem evangeliju sploh naredi izzivalno reč: pokliče narodnega izdajalca. Cestninarji so bili Judje, ki so v službi rimskega okupatorja odirali domačine. Prezira vredno, kajne? Ampak ravno njega Jezus naredi za nosilca svoje vesele vesti!

Zato ni razloga za obup, če si v življenju nizko padel – Bog je čudovit v tem, da človeka vedno znova pobere in mu pokaže novo, čudežno pot. Ta pot ni brez križa – brez stresa, napora in bolečine. Je pa pot, ki je smiselna. Izročimo se mu!

Iz svetopisemskega poročila izhaja še nadaljnji preudarek o tem, da Matej takoj odgovori na Jezusov klic: »Tedaj je Matej vstal in šel za njim.« Kratkost tega stavka razločno poudarja Matejevo pripravljenost, da odgovori na klic. To pomeni zanj, da zapusti vse, predvsem tisto, kar mu je zagotavljalo gotov vir dohodka, tudi če so bili ti dohodki često nezakoniti in nečastni. Matej je očitno razumel, da mu prijateljska zaupnost z Jezusom ni dovoljevala, nadaljevati z dejavnostmi, ki jih Bog ne odobrava.

Naobrnitev na sedanjost je preprosta: tudi danes ni dopustno oklepati se stvari, ki niso združljive s hojo za Jezusom, kakor na primer nepošteno pridobljeno bogastvo.

Hodi za menoj«. Natančno to je Matej storil: Vstal je in šel za njim! V tem “vstal je” moremo z dobrim razlogom videti odtrganje od položaja greha in hkrati zavestno obrnitev k novemu življenju, k poštenemu življenju v občestvu z Jezusom.

Poslušajmo to sporočilo o poklicu sv. Mateja in ga vedno znova premišljujmo, da se tudi mi naučimo vstati in odločno hoditi za Jezusom.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: PixaBay

obj.: Neža Novak

Povej naprej.