Kaj so stigme?

Objavljeno: 24. 09. 2024

|

<em>Kaj so</em> <strong>stigme?</strong>

Stigma je čudež in Cerkev jo prizna po natančnem pregledu. Včasih se ob pregledu tudi izkaže, da gre za prevaro. Oba najvrednejša kristjana (devica Marija in sv. Jožef) nista nosila stigme, čeprav je Marija v svojem srcu nosila Kristusove rane, ki so bile prebodene z mečem (glej Lk 2,35). Stigme so lahko znamenje svetosti, vendar človeka ne naredijo svetega; niti odsotnost stigme ne pomeni, da oseba ni sveta.

Stigme ali pet Kristusovih ran so blagoslov v preobleki, saj običajno prinašajo veliko fizično in duhovno trpljenje osebi, ki jih nosi. Izraz izhaja iz Pisma svetega Pavla Galačanom: »Na svojem telesu nosim Jezusova znamenja« (6,17). Štirje najbolj znani stigmatiki so bili sveti Pavel, sveti Frančišek Asiški, sveta Katarina Sienska in sveti pater Pij. Skozi stoletja je bilo na ducate drugih preverjenih primerov stigem, pri čemer se je večina primerov zgodila svetnikom in blaženim, med katerimi je bila večina žensk.

Na žalost se pojavljajo tudi potegavščine o stigmah in nekateri slabo oblikovani katoličani menijo, da so mistična znamenja in čudeži dokaz svetosti, in se zbirajo ob ljudeh z navideznimi in nerealnimi stigmami, da bi potešili radovednost.

Toda pravo svetost običajno najdemo v posvečenju običajnega življenja in običajnih vsakodnevnih dolžnosti, ki jih spremlja rast v krepostih.


vir: , Simply Catholic

foto: splet

prevod in obj.: Neža Novak

Povej naprej.