Organizatorjem svetoletnih romanj v Rim na pot

Objavljeno: 01. 10. 2024

|

<em>Organizatorjem svetoletnih romanj</em> v <strong>Rim</strong> na pot

»Ni naključje, da romanje izraža temeljno prvino vsakega svetoletnega dogodka. Na pot se poda tisti, ki gre iskat smisel življenja. Peš romanje močno spodbuja ponovno odkritje vrednote tišine, napora, bistvenosti. Tudi v prihodnjem letu bodo romarji upanja prehodili starodavne in sodobne poti, da bi močneje doživeli izkušnjo svetega leta.«(Papež Frančišek, Upanje ne osramoti, Bula o napovedi rednega svetega leta 2025)

Spoštovani organizatorji svetoletnih romanj v Rim!

Kot je zapisal papež Frančišek, bodo v prihodnjem letu romanja eno od zelo pomembnih sredstev, s pomočjo katerih bodo romarji lahko globlje doživeli bližino Boga Očeta in njegove usmiljene ljubezni do nas. Zato naj svetoletna romanja v Rim še posebej zaznamujejo: čas za molitev, obhajanje zakramenta sprave, obisk svetih vrat in peš romanja do svetoletnih cerkva.

Da bodo romanja čim bolj mirno in zbrano potekala tudi s tehničnega vidika, vam prihajam naproti z nekaterimi organizacijskimi informacijami.
Kot veste, bodo svetoletna vrata tokrat odprta samo v Rimu. Za prehod skozi vrata bo za vsakega posameznika nujna romarska karta, ki jo lahko vsak dobi preko portala: register.iubilaeum2025.va/user. Šele po tej prijavi se lahko posameznik prijavi na določene dogodke, kamor spada tudi prehod skozi sveta vrata, saj bo število prehodov zaradi varnosti dnevno omejeno. Prijava bo mogoča od 1. oktobra 2024 dalje, brez nje prehod skozi sveta vrata ne bo mogoč.

Na Via della Conciliazione je v službi jubilejnega leta odprt romarski center kot informacijska točka za romarje, kjer lahko že sedaj prejmete informativno gradivo ter osnovne informacije o jubilejnih poteh, ki bodo organizirane znotraj Rima (Pot sedmih cerkva, Pot zdravnic in zavetnic Evrope in Pot evropskih cerkva). V samem jubilejnem letu bo tam sprejemni center za urejanje rezervacij ter izdajo romarskih potrdil. Center je odprt od ponedeljka do nedelje od 10. do 17. ure.

Prihodnje jubilejno leto je zastavljeno nekoliko drugače kot smo bili vajeni. V ospredju ne bodo nacionalna romanja, ampak ga bodo zaznamovala srečanja, ki jih za določene romarske skupine pripravlja Dikasterij za evangelizacijo. V priponki spodaj boste našli posodobljen koledar načrtovanih dogodkov, na katere se je treba pravočasno prijaviti. Podrobnosti za nekatere programe in vse druge informacije so v raznih jezikih na voljo na: www.iubilaeum2025.va.

Pri načrtovanju ostalih romanj je dobro upoštevati, da bo v času nekaterih skupin večja gneča. Okrog 100.000 ali več udeležencev se pričakuje na jubileju bolnikov (5. – 6. april), jubileju bratovščin (16. – 18. maj), jubileju duhovnih gibanj, združenj in novih skupnosti (7. – 8. junij) in na jubileju mladih (28. 7. – 3. 8.), ko se pričakuje milijon udeležencev.

Matična cerkev v Rimu je za Slovence v jubilejnem letu bazilika sv. Marije Velike (Santa Maria Maggiore). Tam je tudi možno obhajati bogoslužje, kar je potrebno prijaviti vnaprej. Na spletni strani bazilike: www.basilicasantamariamaggiore.va/it.html je desno zgoraj gumb z napisom PRENOTA MESSA, kjer izpolnite obrazec. Ceremoniar bazilike je posebej opozoril na to, da mora vsak duhovnik obvezno imeti pri sebi veljaven celebret, sicer mu obhajanje maše ne bo dovoljeno (enako velja tudi za somaševanje).

Število vernikov za mašo je omejeno: v manjših kapelah do 200, pri glavnem oltarju pa do 1000 ljudi. Če je romarska skupina večja, je ljudi potrebno razdeliti na več terminov. Za mašo bo na razpolago 45 minut, ker bodo maše za skupine vsako uro, zato je točnost nujna. V baziliki bodo odprta tudi sveta vrata, skozi katero bo prehod možen samo ob vstopu v cerkev, zato bo potrebno upoštevati tudi ta čas. Kot je zapisano zgoraj pa ta prehod ne bo mogoč brez predhodne prijave na podlagi romarske karte. V primeru velike skupine, ki bo obhajala bogoslužje pri glavnem oltarju, je prispevek za cerkev 1000 €, v manjših kapelah pa se bo pobirala pušica.

Slovenski papeški zavod v Rimu (Slovenik) gostoljubno vabi, da po ugodnih cenah izkoristite možnosti za bivanje pri njih. Na razpolago imajo 22 sob s 54 ležišči, polni ali polpenzion, možnost parkiranja na dvorišču tudi za avtobus, uporabo kapele idr.
Kontaktna oseba je rektor Slovenika, dr. Franc Maršič. E-pošta: [email protected] Tel.: +39 06 718 47 44.

Obrazec za prijavo in več informacij o Sloveniku najdete na: www.slovenik.org.

Veleposlaništvi Republike Slovenije pri Svetem sedežu in v Rimu prosita, da vsa večja romanja prijavite tudi pri njih, da se pripravijo s konzularnega vidika. Težava je namreč, da je v Rimu vedno več kraje, tudi osebnih dokumentov. Romarje je potrebno na to vnaprej opozoriti in jih spomniti, da je možno plačevanje s kartico.

Obenem prosijo, da organizatorji romarje opremite s potrebnimi informacijami: točen naslov bivanja v Rimu, kontaktni telefon, odgovorna oseba, agencija. Prijavo na veleposlaništvih lahko uredite na naslovih: [email protected] in [email protected].

Nazadnje prosim, da o organizaciji romanj obveščate tudi mene, da bom imela na razpolago potrebne informacije o jubilejnih dogodkih. Zelo je zaželeno, da po romanju kdo udeležencev pripravi kratek prispevek s fotografijami. Tako informacije o svetoletnih romanjih kot poročila o njih bomo redno objavljali na Facebooku: www.facebook.com/Jubilej2025/, pomembnejša obvestila in dogodke pa tudi na spletni strani Slovenske škofovske konference: www.katoliska-cerkev.si/oznaka/jubilej-2025.

Z iskreno željo, da bi jubilejno leto prineslo novo, Božje upanje v naša srca in v naše medsebojne odnose, vas prijazno pozdravljam.
s. Božena Kutnar
Nacionalna delegatka za jubilejno leto 2025 e-pošta: [email protected] tel. +386 31 347 741


PDF: Koledar jubilejnih dogodkov v Rimu


grafika in obj.: Neža Novak

Povej naprej.