Nikakor ne prideš v Božje kraljestvo, če ne postaneš kakor otrok

Objavljeno: 02. 10. 2024

|

Kategorije: Družina

Nikakor <em>ne prideš</em> v Božje kraljestvo, če ne postaneš <strong>kakor otrok</strong>

Ko Jezus govori o Božjem kraljestvu, želi, da bi ga vsi odkrili in prav vsi vstopili vanj. Obenem ne skriva, da je težko najti ta “ozka vrata” in da je “pot strma”. Odrasli učenci in apostoli si želijo priti na jasno, kakšni so pogoji za vstop v Božje kraljestvo, da bi končno razumeli, kaj se od njih pričakuje in to nalogo opravili.

Jezus pa v središče postavi otroka in izpostavi zelo nenavaden in oster pogoj, ki ne dopušča nikakršnih izjem za nikogar. Zanimivo, da ne našteva, koliko moramo moliti, kako pogosto moramo prejemati zakramente, se postiti, živeti krepostno v skladu s krščanskimi vrednotami … Postati moraš kako otrok!

In kaj je imel v mislih, ko je rekel, da mora vsak postati kakor otrok? Otročjosti in nezrelosti gotovo ne. Verjetno tudi ne nekaterih otroških lastnosti, ki so sicer lepe, kot npr. iskrenost, zaupljivost, nedolžnost.

Otrok si enostavno ne zmore zamisliti, da bi obstajal in živel brez staršev. Zjutraj želi videti najprej njihov obraz. Vsa opravila najraje dela skupaj z njimi. Ko mu kaj uspe, svoje veselje deli z njimi. Ko mu je hudo, išče tolažbo pri njih. In zvečer želi zaspati z njihovim poljubom in objemom.

In Oče je tu. Zame pa ostaja Jezusov izziv.


Foto: Holiak, Freepik

Obj.: L M.

Povej naprej.