O farizejih v nas: Dovoli Gospodu, da spremeni tvoje srce

Objavljeno: 04. 10. 2024

|

O farizejih v nas: <strong>Dovoli Gospodu, <em>da spremeni tvoje srce</em></strong>

Ko beremo svetopisemska besedila o Jezusovih srečanjih s farizeji, se nam ti dogodki zdijo zelo oddaljeni in tuji. Morda jih celo obsojamo, ko razpravljamo o njihovih dejanjih, življenju in vrednotah. Besede, ki jim jih Jezus nameni, so ostre. Jasno jim predstavi resnico z zavračanjem njihovih običajnih dejanj, ki so zanje postala vzorci obnašanja. Vse, kar jim je z lahkoto govoril takrat, danes govori meni in tebi. Opozarja, ponuja resnico, vendar je ne utemeljuje, saj je tako jasna in očitna.

V nasprotju s farizeji Jezus učencem ponudi Resnico, a hkrati zahteva “hodi za menoj”. Od njih zahteva ne le, da se odzovejo na ljubezen, ampak da o njej tudi pričujejo. To, kar danes zahteva od mene in tebe, je morda še bolj zahtevno. Veliko nam je bilo dano in veliko se bo od nas zahtevalo. Ne moremo hkrati trditi, da sledimo Kristusu, in živeti uspavani v pasivnem vsakdanjiku. Jezus išče pristno delovanje. Zavrača vsako hinavščino, zavrača preračunljivost. Želi skladnost besed in dejanj.

Jezus govori o farizejih, pa tudi o tem, kakšni naj bi bili njegovi učenci

Kralji so ubijali preroke. Zakaj? Ker so bili ti ljudje glas njihove vesti. Ob resnici niso mogli ostati mirni. Želeli so jo utišati, želeli so jo postaviti na stranski tir. Tudi mi želimo utišati resnico, ki nam ne ustreza. Tudi jaz jo hočem odložiti, ker me prizadene, boli, ker me spominja na moja dejanja, ki niso pravilna, ki so v nasprotju z resnicami naše vere, resnice pa ni mogoče zamegliti ali utišati, ne glede na to, kako zelo se trudimo.

Ni se mi treba postavljati in si posebno prizadevati, da bi ljudje videli dobro, ki ga počnem. Ne potrebujem njihove zahvale ali potrditve, da sem nekaj naredil dobro. Gospod vidi to delo! Čeprav ne vidim, da me Gospod gleda, bom po miru in veselju zaradi storjenega dobrega, vedel, da je videl in blagoslovil.

Vprašaj se, ali lahko živiš tako, da je temelj tvojega življenja resnično odnos Bog – jaz, jaz – Bog? Brez kalkulacij, izkrivljene resnice ali prilagajanja lastnim pravilom. Če še vedno ne moreš, se ustavi in poskusi ugotoviti, zakaj ne moreš?

Ali v sebi prepoznaš farizeja?

Jezus je v svojih zahtevah preprost (in še vedno zahteven). Ali prepoznaš farizeja v sebi, doma, v službi, ko greš v cerkev, ko sprejemaš pomembne odločitve? Ali se tudi tebi dogaja, da moliš in imaš težave s potrpežljivostjo? Ali v miru sprejemaš pomembne odločitve? Ali se znaš spoprijeti s tistim, kar se ti zdi krivično, ali poskušaš za vsako ceno izsiliti svojo pravico? Ali si zatiskaš oči, ko ti ali tvoji bližnji počnete stvari, ki so v nasprotju z resnico, z izgovorom, da je danes težak čas, da je tako preprosteje ali da bi Jezus razumel?

Pogosto slišimo, da bi morali biti katoličani ponižni. Ponižnost ne pomeni, da pustimo, da se stvari zgodijo same od sebe. Ponižnost ne pomeni, da dovoliš, da nekdo uniči tvojo identiteto, če te omalovažuje zaradi vsega, kar si. Ponižnost potrpežljivo čakanje na mojo preobrazbo, tvojo preobrazbo, preobrazbo kamnitega srca v meseno srce, kajti le preobražena oseba lahko stopi v tesnejši odnos z Bogom. Le tako lahko (bolje) razumeš Jezusove besede farizejem.

Ko govorimo o farizejih, običajno pomislimo, da se ustavijo na površini

Enostavno je urediti svoj zunanji videz. Lahko si nadeneš lepo obleko ali suknjič, lahko si nadeneš nasmeh ali ljubeč pogled, toda vprašanje je, kaj je v resnici v tvoji duši. Pred ljudmi lahko zakamufliraš ves svoj jaz, pred Jezusom pa ne moreš. On te pozna. Pozna vse tvoje grehe in slabosti. Zate se je pustil pribiti na križ. Ne moreš mu ponuditi le zunanjosti. To zanj ni dovolj. On hoče celega tebe, tvoj čas, sanje, načrte. Celo tvoje grehe. Če ne veš, kako bi preživel čas samo z njim, mu reci: “Jezus, želim preživeti čas s teboj. Želim si te spoznati.” Ali: “Želim si te želeti spoznati. Želim te doumeti, razumeti. Želim te želeti doumeti in razumeti.” Verjemi mi, da On ne bo ostal ravnodušen do tovrstnih povabil.

Da bi se resnično približali Gospodu, je potrebna naša sprememba, ampak sprememba do korenin. To je proces. Na začetku pokliči Gospoda v vsak odnos, ki te izčrpava, v situacijo, ki te muči, k sprejemanju odločitev, ki so zate težke, ki so v nasprotju s tvojimi načrti, k dogodkom, ki jih ne razumeš. Blagoslavljaj ljudi v svojem življenju, ki jih srečuješ in ti iz različnih razlogov ne ugajajo. Morda živijo s tabo, morda z njimi delaš. S tem klicem bo Gospod nate in nanje izlil blagoslove, spremenil bo tvoje in njihovo srce. Tako ti bo dal notranjo moč, da boš uskladil svoje besede in dejanja, da se ne bo zgodilo, da greš k dnevni ali nedeljski maši, po srečanju z živim Bogom pa še naprej ostajaš prazen in nimaš drugim kaj dati, kljub temu da si pil iz Izvira.

Poklican si goreti za ljubezen, Bog ti bo pri tem pomagal

Lahko si želiš pravičnosti v svoji družini, na delovnem mestu, v družbi. Zavedaj se, da nisi ti siti, katerega naloga je, da uveljavlja pravičnost. Ti nisi sodnik. Bog ti ni dal te pristojnosti. On pravi: “Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem svojim srcem in z vsem svojim umom. Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe.” Ti pa praviš, kako naj ga ljubim, če me napada, če govori o meni, če me prizadene, če vnaša nemir in razdor v mojo družino, če mi ne pusti miru? Se sprašuješ, kaj bi ti rekel Jezus? Ljubite svoje sovražnike. Kdo je ljubezen? Bog. V ta odnos vključi Boga. Da bi ga vključil, se moraš zlomiti, izstopiti moraš iz svoje varne cone. Najprej moraš biti pripravljen stegniti roko. Da bi vžgal druge, mora ta plamen ljubezni najprej goreti v tebi. Da bi preprečil zlo, se moraš odzvati z ljubeznijo. Zdaj poglej svoje življenje. ‘Vstopi’ v situacije, v katerih se nisi odzval z ljubeznijo. Vprašaj se, kaj bi se zgodilo, če bi se uspel odzvati z ljubeznijo? ‘Vstopi’ v situacije, v katerih si se odzval z ljubeznijo, in videl boš, da je bilo ljubezni dvakrat več. Ali ni tako?

Če opaziš, da so take spremembe zate težke, da se ne moreš zlahka spremeniti ali morda sprejeti resnice v celoti, proti Gospoda, naj v tvojem srcu vzklije želja po spremembi. Ne skrbi! Podaj mu roko in hitel ti bo naproti. Ostalo je njegova skrb.

Naj ne bomo lažnivi farizeji v obrazom angela, te prosimo, Gospod!


Vir: Žena vrsna

Foto: Unsplash

Prev. in prir.: MG

Obj.: NN

Povej naprej.