Ponedeljek, 14. oktober 2024: Ninivljani bodo vstali in sodili ta rod

Objavljeno: 13. 10. 2024

|

Ponedeljek, <em>14. oktober</em> 2024: <strong>Ninivljani bodo vstali in sodili ta rod</strong>

Ninivljani bodo vstali in sodili ta rod

Jona in Jezus sta znamenje usmiljenega Boga Očeta. Ko zaupam Bogu, od njega ne zahtevam več dokazov. Resnično znamenje vere je moje spreobrnjenje ob njegovi besedi.

To, kar je Jezus naredil, je dovolj za to, da verjamem, da se je z njim končalo satanovo in se začelo Božje kraljestvo. Beseda, ki to kraljestvo oznanja v moči Duha (Apd 1,8), je zmožna odpreti moje in tvoje srce (Apd 16,14b) in ga napolniti z novo modrostjo, modrostjo Sina, razodeto otročičem (10,21). Dokončno božje znamenje je podarjeno oznanilo o Njegovem usmiljenju. To je edino in dokončno znamenje. Tako močno spoštuje svobodo vsakega izmed nas, ki lahko njegovo ponudbo sprejmemo ali ne. S tem sprejmemo ali ne tudi lastno resnico ljubezni. Bog ne more drugače, kot da jo spoštuje. Vsa druga znamenja bi bila na neki način spektakularna in bi nas prisilila, da privolimo vanje. Zato so zavrnjena kot skušnjave.

Ljubezen zahteva in ustvarja svobodo! Vsak, ki ljubi, je vedno izpostavljen zavrnitvi. Da ne bi prisilil drugega, sam umre zaradi nevrnjene ljubezni. Toda prav s tem potrdi – neodvisno od vsakega znamenja – resničnost popolne in brezpogojne ljubezni.

Beseda, ki nas kliče k spreobrnjenju, je oznanilo o tej zavrnjeni in križani ljubezni do nas. Bog nam ne more dati nikakršnega znamenja, ki bi bilo večje od tega. Če bi zahtevali druga znamenja, bi to pomenilo, da nismo razumeli, kdo je on in kaj je vera.

Bog je ljubezen. Vanj verujem, ko sprejmem ta njegov dokaz ljubezni. Resnično moder sem takrat, ko se spreobrnem ob Kristusovem oznanilu. Drugih znamenj modrosti in moči ni.

Premislim: Kakšen je moj odnos do oznanila o križanem in vstalem Jezusu Kristusu? Ali doživljam svobodo, ki mi jo podarja? Kot odrešen lahko živim le, če sam hočem in sprejemam Njegov dar.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: Canva

obj.: Neža Novak

Povej naprej.