Je zakon res “križ, namazan z medom“?

Objavljeno: 15. 10. 2024

|

Kategorije: Družina, Zakonci

Je <strong>zakon</strong> res “<em>križ, namazan z medom</em>“?

Najbrž ste že slišali koga reči, da je zakon “križ, namazan z medom”. Je krščansko, da tako dojemamo zakon in imamo o njem tako predstavo?

Jezus teh besed ni nikoli izjavil. Celo nasprotno. Ko je skušal ljudem približati najlepše Božje načrte, ki jih ima za človeka, jih je primerjal zavezi med možem in ženo, oziroma kar svatbi.

Na primer, ko je govoril, s kakšnim namenom je prišel iz nebes in v kakšen odnos nas kliče, je večkrat uporabil podobo svatbe. Kralj vabi ljudi na svatbo, ki jo je pripravil svojemu Sinu. Vse je pripravljeno na gostijo in veselje. Nobena druga stvar ne prebudi toliko lepega hrepenenja, ljubečega pričakovanja, pa tudi drugih lepih močnih čustev, kot ravno osebno povabilo na svatbo.

Če bi bila zakonska zveza le neko sladko slepilo z bridkim želom, je Jezus nikdar ne bi uporabil kot podobo, s katero pojasnjuje namen svojega prihoda na ta svet: da bi nam pokazal, kako nas ima rad! Bog ostaja neomajno zvest zavezi, ki jo je sklenil s človeštvom. Te zaveze ne more nič prekiniti. Nič ga ne more odvrniti od ljubezni do človeka, niti naš greh.

Drugo vprašanje je, ali zmore človek stegniti roko k Bogu, ko greši. Vendar to ni problem Boga, saj On vedno odpušča, kadarkoli se človek pokesa in z vsem srcem obrne k Njemu.

Zakon je torej znamenje, ki ga je Bog izbral, da bi z njim pokazal, kakšna je Njegova ljubezen do vsakega izmed nas in do celotne Cerkve.

Ko bi se le zakonci zavedali, kakšno čudovito znamenje Božje ljubezni smo za ta svet!


Foto: Pablo Lancaster Jones, Unsplash

Obj.: L. M.

Povej naprej.