Papež Frančišek o bistveni vlogi Svetega Duha v zakonu

Objavljeno: 24. 10. 2024

|

Kategorije: Družina, Zakonci

Papež Frančišek o bistveni vlogi <strong>Svetega Duha</strong> v <em>zakonu</em>

Med sredino splošno avdienco, 23. oktobra, je papež Frančišek spregovoril o tretji božji osebi – Svetem Duhu – in o njegovi nenadomestljivi vlogi v zakramentu zakona.

Sveti Duh uči darovanja

Papež je poudaril, da je krščanski zakon zakrament podarjanja samega sebe drugemu. Te odločitve ne zmoreta živeti sama iz svoje moči, ampak le s podporo Svetega Duha, ki je Dar in darovalec par excellence. Le tam, kjer vstopi Sveti Duh, se ponovno rodi zmožnost darovanja sebe. Papež navaja cerkvene očete, ki razlagajo, da je Sveti Duh kot vzajemni dar Očeta in Sina v Trojici tudi razlog za Njuno veselje. Zato so za Svetega Duha uporabljali podobe gest, ki so lastne zakonskemu življenju, kot sta poljub in objem.

Ko na svatbi v Kani vodo navade spreminja v vino veselja

Papež se zaveda, da takšna takšna enost ni lahek cilj, še najmanj pa v današnjem svetu. Vendar pa je to resnica stvari, kot jih je zasnoval Stvarnik, in je zato zapisana v njihovo naravo.

Seveda se morda zdi, da je lažje in hitreje graditi na pesku kot na skali; toda Jezus nam pove, kakšen je rezultat (prim. Mt 7,24-27). V tem primeru torej prilike sploh ne potrebujemo, saj so posledice zakonov, zgrajenih na pesku, žal vsem vidne, ceno pa plačujejo predvsem otroci. Otroci trpijo zaradi ločitve in pomanjkanja starševske ljubezni.

O mnogih zakoncih je treba ponoviti, kar je Marija rekla Jezusu v galilejski Kani: »Vina nimajo« (Jn 2,3). Sveti Duh pa je tisti, ki na duhovni ravni še naprej dela čudež, ki ga je Jezus storil ob tisti priložnosti, namreč da je vodo navade spremenil v novo veselje do skupnega bivanja. To ni pobožna iluzija: to je tisto, kar je Sveti Duh storil v številnih zakonih, ko sta se zakonca odločila, da ga prikličeta.

Za bolj poglobljeno duhovno pripravo na zakon

Svoj nagovor papež zaključuje s pozivom, da ne bi bilo slabo, če bi se poleg pravnih, psiholoških in moralnih informacij poglobila tudi »duhovna« priprava zaročencev na zakon. Italijanski pregovor pravi: »Med ženo in moža ne postavljaj prsta.« Namesto tega obstaja »prst«, ki ga je treba postaviti med ženo in moža, in to je prav »Božji prst«, to je Sveti Duh!


Foto: unsplash.com

Obj.: L. M.

Povej naprej.