Človek živi, da slavi Boga – najprej v družini

Objavljeno: 04. 10. 2024

|

<strong>Človek</strong> živi, da <strong>slavi Boga</strong> – najprej <em>v družini</em>

Božja slava je živi človek, in človekovo življenje je gledati Boga,” je zapisal sv. Irenej Lyonski, ki je živel komaj v 2. stoletju po Kristusu. Bog sicer ne potrebuje človekovega čaščenja. Vendar pa človek, ki časti Boga in mu daje slavo, postaja vedno bolj podoben Njemu, ki ga je ustvaril in mu daje življenje.

Kakor se prvih korakov in prvih besed učimo v družini, tako se v njej učimo tudi slavljenja Boga. In tega se moramo naučiti, saj drugače ne moremo Boga spoznati in ga vzljubiti. Starši so prvi duhovniki v otrokovem življenju. Otroku z zgledom pokažejo, kako se lahko na Boga naslonimo, se mu zahvaljujemo, ga prosimo in ga slavimo za vse, kar je lepega storil v našem življenju.

Pogosto se starši se čutijo dovolj dobro opremljeni za to vlogo. Vendar danes to ni več težava. V tem primeru se je možno opremiti s kvalitetnimi gradivi. Pravkar je pri založbi Ognjišče izšla odlična knjiga, Družina slavi Boga, ki bo gotovo prišla prav vsakemu staršu, da bo z njeno pomočjo znal pripeljati svojega otroka do srečanja z Bogom.

To je knjiga, ki bo zvesta spremljevalka družinam skozi celo cerkveno leto. Avtorici Julka Nežič in Iva Nežič Glavica namreč na številne načine pokažeta, kako lahko v družini ustvarjamo božične in velikonočne jaslice, oblikujemo družinski križev pot, postavimo družinski oltar… Skupaj prepevamo in molimo, se pogovarjamo, razmišljamo, praznujemo …

Tako lahko z nekaj kreativnosti vsak družinski član vstopi v skrivnost posameznega praznika in otroci bodo gotovo z navdušenjem sodelovali.


Foto: svetagora.si

Obj.: L. M.

Povej naprej.