Loading dogodki

Avguštin Kažotić, imenovan tudi Avguštin Trogirski, je prvi hrvaški blaženi.

 

Iz življenja …

Avguštin Kažotić se je rodil leta 1260 v Trogirju v Dalmaciji vernim staršem. Vstopil je v dominikanski red in študiral v Parizu.

Leta 1303 ga je papež imenoval za zagrebškega škofa. Njegovo vodenje škofije je bilo zelo plodovito. Izboljšal je organizacijo škofije, restavriral je zagrebško stolnico, pogosto je obiskoval župnije svoje škofije, od duhovnikov je zahteval primerno izobrazbo, uredil je bogoslužje, vodil tri sinode, skrbel za duhovno in gmotno dobro prebivalcev … V celotnem kraljestvu je užival velik ugled.

Leta 1318 je odšel k papežu Janezu XXII. v Avignon v Franciji, da bi ga obvestil o kraljevih zlorabah. Ker mu kralj ni dovolil vrnitve v Zagreb, je postal škof v mestu Lucera v Južni Italiji.

Umrl je v sluhu svetosti za posledicami atentata leta 1323 v Luceri v Italiji, kjer je njegov grob. Na njegovem grobu so se zgodili številni čudeži, predvsem ozdravljenja nemih in obsedenih.

Za blaženega je bil razglašen leta 1702.  V zadnjem času so jih spet preiskali, in kar daje upanje, da bo razglašen kmalu za svetnika.

 

Gradiva:

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše