Loading dogodki

Bl. Bertold je živel kot puščavnik …

 

Iz življenja …

Rodil se je v Solignacu blizu Limogesa (na zahodu osrednje Francije) in se šolal in posvetil v Parizu. Napotil se je na križarsko vojno skupaj s sorodnikom Aymericom, kasnejšim antiohijskim patriarhom, in prebival v Antiohiji med obleganjem Saracenov. Med obleganjem se mu je prikazal Jezus Kristus in obsodil slabe navade in grozodejstva krščanskih križarskih vojakov. Zato se je Bertold posvetil širjenju radostne vesti; antiohijske kristjane je spodbujal k molitvi in pokori, in mesto bo rešeno.

Okoli leta 1150 je na gori Karmel blizu Elijeve votline zgradil samostan in cerkev ter začel živeti kot puščavnik s skupino pobožnih menihov. Do konca življenja je sledil vzoru preroka Elije. Tako se je začel karmeličanski red, ki ga je vodil Bertold. Zanj je sestavil redovna pravila, zaradi česar ga nekateri štejejo za ustanovitelja in prvega poglavarja karmeličanov, ki jih je vodil petinštirideset let.

Pripisovali so mu dar prerokovanja in veliko čudežev.

Umrl je na Karmelu okoli leta 1195.

Število karmeličanov se je večalo in začasna pravila reda je leta 1209 potrdil jeruzalemski patriarh Albert, stalna pa papež Honorij III. leta 1226.

 

Gradiva:

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše