Loading dogodki

Leta 2011 je bilo v Sarajevu razglašenih pet drinskih mučenk za blažene. Med njimi sta dve Slovenki, in sicer s. M. Krizina Bojanc in s. M. Antonija Fabjan.

Skupaj še s tremi sestrami (Hrvatico s. M. Julo Ivanišević – predstojnico samostana, Madžarko s. M. Bernadeto Banja in Avstrijko s. M. Berchmano Leidenix) sta delovali v samostanu Hčera Božje ljubezni na Palah blizu Sarajeva. Posvečale so se predvsem vzgoji otrok in mladine. Žal, je vseh pet sester 15. decembra 1941 umrlo mučeniške smrti v Goraždu ob reki Drini.

Mučeništvo

11. decembra 1941 so četniki njihov nevarovani samostan na Palah v Sarajevu oropali in zažgali. Pet slabo obutih in oblečenih sester so odgnali peš po zasneženih gorskih poteh proti 65 km oddaljenemu Goraždu, kjer so jih zaprli v drugo nadstropje vojaške kasarne, ki je stala tik ob reki Drini. Ker so jih opiti želeli onečastiti, je njihova prednica odprla okno in prva skočila skozi okno, za njo pa so to storile še druge. Pri padcu na kamnito ploščad pod oknom so se vse močno poškodovale, in še poskušale bežati. Toda besni četniki so jih ujeli in zverinsko pokončali z meči in noži.

 

Bl. s. Marija Krizina Bojanc

Rojena je bila maja 1885 v Šmarjeti na Dolenjskem. Ko je bila stara 36 let je stopila v redovno skupnost Hčera Božje ljubezni v Sarajevu. Odlikovala se je predvsem po nenehni molitvi, žrtvi in spokorniškem življenju, in zaradi česar so jo imenovali  »sestra molitve«. Večkrat je dejala, da si želi umreti mučeniške smrti. Umrla je mučeniške smrti 15. decembra 1941.

Bl. s. Marija Antonija Fabjan

Rojena je bila 23. januarja 1907 v Malem Lipju (župnija Žužemberk). Odraščala je brez staršev. K sebi jo je vzela njena pobožna teta, ki je zaslužna za to, da je Antonija pri 22-ih letih vstopila v samostan Hčera Božje ljubezni v Sarajevu. Odlikovala se je po preprostosti, iskrenosti, pobožnosti in zbranosti. Umrla je mučeniške smrti 15. decembra 1941.

Molitev za kanonizacijo

Gospod Bog, Ti si svoje služabnice Antonijo Fabjan in Krizino Bojanc ter ostale drinske mučenke obdaril z milostjo redovniškega poklica in z močjo, da so zvestobo in ljubezen do tebe potrdile s prelitjem svoje krvi. Podeli tudi nam stanovitnost v veri, da se tudi za ceno trpljenja ne bomo ločili od tebe. Ponižno te prosimo, da blažene sestre sprejmeš v občestvo svetih vesoljne Cerkve. Daj, da bomo še bolj pogumno sledili zgledu njihovega življenja ter izkusili moč njihove priprošnje v naših potrebah in življenjskih bojih. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen

 

Gradiva:

 

 

Več na spetni strani novomeške škofije >>>

Pripravila: dr. Brigita R. Perše