Loading dogodki

Brezmadežna Marija je mati duhovnikov in bogoslovcev. 8. decembra se ji duhovniki v prvem letniku bogoslovja slovesno posvetijo in to posvetitev vsako leto obnavljajo.

Danes praznujemo privilegij Jezusove matere: že od vsega začetka je bila osvobojena madežev izvirnega greha in polna Božje milosti.

Verska resnica o brezmadežnem spočetju Device Marije se je izoblikovala postopoma, čeprav so jo verniki priznavali že od vsega začetka.

Najprej se je začelo praznovati na Vzhodu kot »spočetje sv. Ane«, v katerem je bila Marija, otrok sv. Ane (god 26. julij), videti kot posebna Božja izbranka, polna milosti. Na Zahodu so se razvile velike teološke razprave o Marijinem brezmadežnem spočetju, v katerih so prednjačili frančiškani, ki jih je navdihnil bl. Janez Duns Scot (god 8. november).

Papež Pij IX. je leta 1854 razglasil dogmo:

»Marija je bila v prvem trenutku svojega spočetja obvarovana vsakega madeža izvirnega greha, in sicer po edinstveni milosti in predpravici, ki ji jo je podelil vsemogočni Bog z ozirom na zasluženje Jezusa Kristusa, Odrešenika človeškega rodu.«

Marija je bila torej spočeta kakor vsak drug otrok. Toda – zaradi posebne naloge v zgodovini odrešenja, saj je bila izbrana za Božjo Mati, pa je bila že od spočetja obvarovana izvirnega greha, s katerim smo ljudje ranjeni in zaradi njega nagnjeni k slabemu.

To je na poseben način potrdila tudi sama Marija, ko se je v Lurdu prikazala sv. Bernardki (god 16. april) z besedami: »Jaz sem Brezmadežno spočetje.«

 

Upodobitve

Umetniki jo upodabljajo kot ženo, ogrnjeno s soncem in luno pod nogami, na glavi pa venec dvanajstih zvezd (Raz 12,1). Z eno nogo stoji na glavi kače, kar spominja na besede, ki jih je Bog izrekel kači na začetku Svetega pisma: Njen zarod ti bo glavo strl, ti  ga boš pa ranila na peti (1 Mz 3,15).

Giovanni Battista Tiepolo, Muzej Madrid

 

Molimo

Brezmadežna Devica Marija, mati našega Gospoda Jezusa Kristusa in mati Cerkve, neomajno zaupamo v tvojo materinsko pomoč. Daj nam velikodušno srce, ki se v nežnem sočutju razdaja trpečim in zapuščenim; zvesto srce, ki ne pozabi na nobeno dobroto, in se ne spominja nobene hudobije, krotko in ponižno srce, ki ljubi, ne da bi pričakovalo plačila, in se tiho umakne pred drugim srce, pred srcem tvojega Sina. Oblikuj nam srce, ki bo gorelo za slavo Jezusa Kristusa. Amen.

 

 

Gradiva:

 

 

 

Cerkve v Sloveniji

Brezmadežni Mariji je posvečenih 12 cerkva (8 župnijskih in 4 podružnične) ter vsaj 14 kapel.

Župnijske cerkve:

Grahovo (LJ), Kamnik (LJ), Kokra (LJ), Marija Širje (CE), Studenec (NM), Šmarje pri Kopru (KP), Turjak (LJ),  Zagradec (NM).

Podružnične cerkve:

Št. Župnija (Škofija) Kraj
1. Bukovica (KP) Gradišče
2. Gornja Radgona (MS) Spodnja Ščavnica
3. Krško (NM) Krško – samostan
4. Škofja Loka (LJ) Škofja Loka – samostan v Blaževi ulici

Kapele:

1. Begunje na Gorenjskem (LJ) Begunje na Gorenjskem – župnišče
2. Breznica (LJ) Breznica – sestre usmiljenke
3. Cerklje ob Krki (NM) Dolenje Stopice
4. Cirkovce (MS) Sp. Gorica
5. Cirkovce (MS) Pongrce
6. Ihan (LJ) Mala Loka – sestre Sv. Križa
7. Kostanjevica na Krki (NM) Črešnjevc pri Oštrcu
8. Križevci pri Ljutomeru (MS) Bučečovci
9. Križevci pri Ljutomeru (MS) Dobrava
10. Ljubljana – Sv. Nikolaj (LJ) Ljubljana – semenišče
11. Ljutomer (MS) Noršinci
12. Maribor – Sv. Janez Krstnik (MB) Maribor – Kamniška 7
13. Sv. Trojica v Slovenjskih goricah (MB) Spodnja Senarska
14. Škocjan pri Novem mestu (NM) Dobruška vas

DRUGI SVETNIKI DNEVA:

  • bl. Alojzij Liguda, duhovnik in mučenec
  • sv. Noel Chabanel, profesor, duhovnik in mučenec
  • sv. Romarik, opat

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše