Loading dogodki

26. aprila je praznik Device Marije, Matere dobrega sveta, ko smo na poseben način poklicani, da molimo k Mariji za njeno varstvo in nasvet v vseh življenjskih situacijah, še posebej pa v resnih življenjskih stiskah.

»Prepustimo se njenemu vodstvu«, piše sv. Maksimilijan Kolbe.

 

Nastanek praznika …

Nastanek praznika je povezan s 25. aprilom leta 1467, ko je bila ena izmed slik Matere Božje čudežno prenesena v mesto Genazzano nedaleč od Rima, in sicer iz Skadra v Albaniji, od koder so kristjani bežali pred nasilnimi muslimani. V mestu Genazzano se je okrog te slike bizantinskega sloga hitro razširilo češčenje in nastalo svetišče Matere dobrega sveta.

Na tej sliki drži Marija v roki Jezuščka, ki se z desnico ovija okoli njenega vratu. Njena obleka je zelena, Jezusova pa rdeča. Vrhnja plašča obeh sta sinje barve, iz obeh obrazov pa se razliva nežna in ganljiva žalost.

Pozneje se je češčenje Matere dobrega sveta razširilo tudi drugje. Praznik Device Marije, Matere dobrega sveta je dovolil papež Pij VI. Ker pa 25. aprila katoliška Cerkev praznuje sv. Marka, je Marijin praznik prenesel na en dan pozneje, to je na 26. april.

Po pisanju drugih in po njihovemu pričevanju lahko vsak romar še danes vidi, da čudežna podoba Matere dobre sveta ne visi na steni, ampak ob njej lebdi v zraku, ne da bi bila s čimerkoli pritrjena.

Leta 1903 je papež dodal v litanijah Matere Božje nov vzklik: »Mati dobrega sveta, prosi za nas.«

Danes v mnogih svetiščih po svetu častijo Marijo, kot Mati dobrega sveta.

 

Cerkve v Sloveniji

Pri nas je Mariji, Materi dobrega sveta posvečenih pet cerkva, od katerih je ena župnijska, in sicer v župniji Podgrad, ki leži na teritoriju novomeške škofije.

 

Št. ŽUPNIJA NASELJE
1. Podgrad (NM škofija) – župnijska Podgrad
2. Kostanjevica na Krki (NM škofija) – podružnična Slinovice
3. Stara cerkev (NM škofija) – kapela Slovenska vas
4. Šentvid pri Grobelnem (CE škofija) – podružnična Završe pri Grobelnem
5. Turjak (LJ nadškofija) – podružnična Turjak (++)

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše