Loading dogodki

Sv. Aleš je neobičajen svetnik: romar, berač, neznanec, spokornik…

O njem so nastale številne legende, ki ga prikazujejo kot neobičajnega svetnika.

 

Iz življenja …

Rodil se je v 4. stoletju v bogati in pobožni družini v Rimu kot sin edinec. Bil je bogat, lep in mlad, ko si je našel zaročenko. A iz ljubezni do Jezusa Kristusa je na sam poročni dan zapustil svojo družino in zaročenko, ter se posvetil romanjem v različna svetovna svetišča.

Tako je na vzhodu prišel do znamenite Edese v Mezopotamiji, kjer je kot berač živel v zatajevanju samega sebe – v postu in molitvi.

Ko so ga tamkajšnji ljudje zaradi spokorniškega življenja začeli častiti kot svetnika, se je Aleš po dolgih 17 letih vrnil v Rim.

V Rimu ga ni nihče prepoznal. Tako je 17 let živel kot berač v hiši svojih staršev pod stopnicami, ne da bi se jim dal spoznati.

Ko je leta 417 umrl, so vsi cerkveni zvonovi v Rimu začeli zvoniti sami od sebe. Šele tedaj so ga starši prepoznali in ga še enkrat objokovali. Pri njem so našli dokument, v katerem je opisal svoje romarsko in puščavniško življenje. Slovesno je bil pokopan v Rimu v cerkvi na Aventinskem griču, ki je danes njemu posvečena. Danes so v tej baziliki najbolj svečane poroke.

 

Upodobitve

Umetniki ga upodabljajo kot asketa z brado, najpogosteje pa kot berača pod stopnicami v očetovi hiši.

 

Zavetnik

Sv. Aleš je zavetnik romarjev, beračev; priprošnjik proti slabemu vremenu, potresom, nalezljivim boleznim in kugi.

 

Gradiva:

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše