Loading dogodki

Velja za enega izmed velikih španskih mistikov 16. stoletja.

»Največji izraz ljubezni je, biti poslušen Bogu.«

 

Iz življenja …

Sv. Alfonz Rodriguez se je rodil 25. julija 1533 v španskem mestu Segovia kot tretji izmed enajstih otrok v družini uglednega trgovca s suknom in volno. Na Alfonzovo duhovno življenje je poleg staršev že v rani mladosti močno vplival sv. Peter Faber, eden izmed ustanoviteljev Družbe Jezusove, ki ga je pripravljal na prvo obhajilo.

Komaj je Alfonz začel študij na jezuitskem kolegiju, že se je zaradi očetove smrti moral vrniti in prevzeti njegovo trgovino. Poročil se je pri 25-ih letih in imel tri otroke, a so mu žena in otroci v času desetih let pomrli; propadlo mu je tudi trgovsko podjetje.

Po mesecih samote in molitve je prosil za sprejem k jezuitom, ki pa so ga zaradi njegovih poznih 37 let ter pomanjkljive izobrazbe in slabega zdravja sprva zavrnili.

Po dveh letih neuspešnega študija v Barceloni so ga sprejeli v red kot brata laika in še isto leto poslali v novi jezuitski kolegij v mestu Palma na otoku Majorka, kjer je več kot štiri desetletja opravljal službo samostanskega vratarja in bil do vseh ustrežljiv, pozoren. Tu je podobno, kot kasneje sv. Konrad iz Parzhama v Altöttingu v Nemčiji, postal kontaktna oseba za vse pomoči potrebne, malodušne in zaskrbljene ljudi. Bil je svetovalec številnim osebnostim in sobratom ter vplival na jezuitske študente, ki so prestopili njegov prag. S svojim globokim duhovnim življenjem je močno vplival tudi na duhovno rast študenta sv. Petra Klaverja in ga navdušil za misijonski poklic med črnci v Južni Ameriki.

Alfonz je umrl 31. oktobra 1617. Po njegovi smrti se je pojavilo 14 zvezkov z duhovnimi vsebinami, v katerih je zapisal svoje izkušnje združenja z Bogom, ekstaze in videnja.

 

Upodobitve

Umetniki ga najpogosteje upodabljajo kot jezuita v videnju: na prsih ima dvoje src, ki sta povezani z žarki, ki izhajajo iz rok Marije in Jezusa v nebeški slavi.

 

Zavetnik

Sv. Alfonz je zavetnik jezuitskih bratov, španskega mesta Palma in otoka Majorka.

 

 

Gradiva:

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše