Loading dogodki

Sv. Barbara je ena od adventnih glasnikov, ki naznanjajo Božič.

Zato ponekod na ta dan posadijo pšenično zrnje v plitvo posodo, ki je potem božični okras, drugod pa s češnje odlomijo vejico in jo dajo v vodo, da ob božiču zacveti. Ponekod to storijo šele na praznik sv. Lucije, tj. deset dni kasneje.

Življenje in legende

Rodila se je leta 273 v Nikomediji v Mali Aziji (v današnji Turčiji), kjer je umrla mučeniške smrti okoli leta 306, v času preganjanja pod cesarjem Maksiminom Dajem.

Legenda pripoveduje, da je bila Barbara lepo in pametno dekle. Njen oče je bil pogan. Ker pa se je Barbara rada srečevala s kristjani, jo je zaprl v stolp z dvema oknoma, ko je odšel na daljše potovanje; da se ne bi srečevala s kristjani. Ko pa se je vrnil in na stolpu videl še tretje okno, pred vrati pa znamenje križa, mu je Barbara pogumno priznala, da je naredila oboje: tri okna, da jo spominjajo na skrivnost Svete Trojice, križ pa na odrešenje. Priznala mu je tudi, da je prejela krst. To je očeta tako razjezilo, da je sklenil, da bo poslej stolp njena trajna ječa. Druga legenda pravi, da je oče zahteval, naj se poroči s kraljevičem Fabricijem in daruje poganskim bogovom. Ker je to odklonila, so jo vrgli v ječo in mučili. Ko pa so sprevideli, da je Barbara pripravljena prestati tudi največje telesne muke, so jo želeli duhovno ponižati: nago jo voditi po ulicah do trga. Bog pa je slišal njeno molitev in v mestu ravno tedaj naredil takšno meglo, da se je čisto zmračilo. Pobesneli sodnik je na koncu ukazal, naj jo obglavijo. To je storil njen lastni oče. Z morišča nazaj pa je vanj udarila strela in použila njegovo telo.

 

Upodobitve

Umetniki jo upodabljajo kot mlado dekle s stolpom, kelihom in hostijo ter palmovo vejico.

 

Zavetnica

Je ena izmed 14 priprošnjikov v stiski. Priporočajo se ji v nevarnih življenjskih situacijah, zlasti za srečno zadnjo uro. Pogosto je v »ženski trojici«, skupaj s sv. Katarino in sv. Marjeto. Na god sv. Barbare je rudar v rovu prižgal lučko s prošnjo, da bi srečno prihajal iz jame in umrl doma. Kajti tako kot njen stolp, so temni tudi rudniški rovi pod zemljo. V rudniku živega srebra v Idriji je bil Barbarin rov.

 

Stara molitev

O čast, svetnica Barbara, tvojga lublenga Jezusa, ko bom jest o zadnmo zdihvan, zadnmo brihkan ležava, moje oči navdo več gledale, moje ušesa navdo več slišale, moje usta navdo več govorle. O čast, svetnica Barbara, žen hude skušnave peklensko pošast, prim mojo dušico, nes jo v nebeško kraljestvo. Amen.

Cerkve v Sloveniji

Sv. Barbari je pri nas posvečenih 17 cerkva (2 župnijski in 15 podružničnih).

ŽUPNIJSKE cerkve:

Št. Župnija (Škofija) Kraj
1. Sv. Barbara v Halozah – Cirkulane (MB) Cirkulane
2. Sv. Barbara v Slovenskih Goricah (MB) Zgornja Korena

PODRUŽNIČNE cerkve:

1. Škocjan pri Novem mestu (NM) Drušče (++)
2. Šmartno pri Slovenj Gradcu (MB) Gradišče
3. Podbrdo (KP) Hudajužina
4. Maribor – Sv. Janez Krstnik (MB) Kalvarija
5. Knežak (KP) Knežak (++)
6. Loški Potok (LJ) Loški Potok (++)
7. Čadram – Oplotnica (MB) Malahorna
8. Šentrupert (NM) Okrog
9. Hotedršica (LJ) Ravnik
10. Pišece (CE) Rovišče
11. Hrenovice (KP) Studenec
12. Škofja Loka (LJ) Škofja Loka – Sv. Barbara
13. Šmarje pri Jelšah (CE) Vinski Vrh
14. Prevalje (MB) Zagrad
15. Pregarje (KP) Zajelšje

Gradiva:

 

DRUGI SVETNIKI DNEVA:

  • bl. Adolf Kolping, duhovnik
  • sv. Janez Damaščan, cerkveni učitelj, menih

 

Foto: zajem zaslona: https://www.youtube.com/watch?v=wFZDSH5fBBw

Pripravila: dr. Brigita R. Perše