Loading dogodki

Sv. Bazilij, njegov starejši brat sv. Gregor iz Nise (god 10. januar) in njegov prijatelj Gregor Nacianški, ki tudi danes goduje, so trije veliki cerkveni očetje iz Kapadokije v Mali Aziji, ki jim krščansko dolguje veliko teološkega uvida. 

Sv. Bazilij, ki je v zahodni in vzhodni Cerkvi spoštovan kot cerkveni oče, je v grški pravoslavni cerkvi zelo priljubljen v povezavi z ljudskimi novoletnimi običaji. 

Zaradi smernic za meniško življenje je dobil naziv »oče vzhodnega meništva«.

 

Sv. Bazilij je rojen okoli leta 330 v Cezareji v Kapadokiji (Mala Azija) v družini s številnimi svetniki in mučenci – oče, mati, babica, stric in oba brata ter sestra so uradno razglašeni za svetnike. Po uspešnem študiju v kapadoški Cezareji, Carigradu in Atenah se je hotel posvetiti akademski karieri, a ga je Božji klic poslal na drugo pot. Med šolanjem v Carigradu je spoznal svojega vseživljenjskega prijatelja in zaupnika sv. Gregorja Nacianškega, s katerim je ustanovil samostansko skupnost in zanjo napisal pravila.

A po nekajletnem meniškem izkustvu je bil leta 362 poklican v Cezarejo, da bi pomagal škofu Evzebiju. Ta ga je posvetil v duhovnika, po Evzebijevi smrti leta 370 pa so ga izvolili za škofa v kapadoški prestolnici. Kot škof si je Bazilij prizadeval za pravo vero, katero je moral braniti predvsem pred arianci, ki so tajili Kristusovo božanstvo. Kljub splošni obsodbi arijanske herezije, je ta prevladoval v Nikejskem svetu leta 324 zaradi arijskih škofov in podpore cesarja. Sv. Bazilij je bil izvrsten teolog. V spisih je poglabljal nauk o Svetem Duhu in o resničnem božanstvu Jezusa. Bil je tudi odličen razlagalec Svetega pisma. Kot škof se je zelo posvečal tudi pomoči ubogim. V Cezareji je dal postaviti okrožje Bazileja z bolnišnicami, sirotišnicami, azilnimi domovi … Umrl je za novo leto 379, star 49 let.

 

Upodobitve

Sv. Bazilija upodabljajo kot meniha s knjigami in lobanjo.

 

Zavetnik

Je zavetnik vzhodnih menihov, ubogih in bolnih, upravnikov bolnišnic, reformatorjev.

 

Molimo

O Bog, vir modrosti in vednosti,

sveti škof Bazilij

je bil po tvoji dobroti

s svojim življenjem in učenjem luč tvoji Cerkvi.

Pomagaj nam, da bomo resnico ponižno sprejemali

in jo v ljubezni dosledno uresničevali. Amen.

Gradiva:

 

 

Drugi svetniki dneva:

  • Gregor Nacianški, škof, cerkveni učitelj
  • Makarij Aleksandrijski, opat, puščavnik

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše