Loading dogodki

Imenujemo ga tudi apostol Slovanov. Ob njem so se ljudje množično spreobračali … 

 

Iz življenja …

Rodil se je okoli leta 1010 blizu Hildesheima v Nemčiji v saški plemiški družini.

Že kot petletnega so ga poslali k stricu škofu Bernwardu v bližnje mesto Gildesheim, da bi se izobraževal. Osemnajstleten je šel na študij v Rim in tam doktoriral. Po končanem izobraževanju je Beno ostal, dokler ni stric umrl, kmalu zatem pa se je pridružil samostanu v Hildesheimu.

Kljub temu, da je ljubil samoto, ga je cesar kmalu po duhovniškem posvečenju postavil za kanonika v zavodu Goslar, kjer je dvajset let vodil šolo.

Leta 1066 je postal škof v Meissnu. Svojo škofijo je v štiridesetih letih zelo prenovil. Vse svoje premoženje je razdal in živel skromno. Ker je bil zelo priljubljen in so se ljudje množično spreobračali, ga imenujejo tudi apostol Slovanov. Ker se ni vedno strinjal s cesarjem glede cerkvenih zadev, ga je ta dal dvakrat zaprti.

V zvezi z njim je znanih več čudežev. Najbolj znan je tisti z ribo in ključem. Ko je cesar škofa Bena odstavil iz škofovskega sedeža in je moral zapustiti Meissen, je ključ katedrale vrgel v Labo, da bi cesarju preprečil vstop vanjo. A ko se je po oprostitvi vračal iz Rima in se je ustavil v nekem svetišču zunaj mesta je na svojem krožniku med obedom velike ribe našel prav ta ključ med škrgami. Tako so gostitelji spoznali, da je to priljubljeni škof.

Umrl je v visoki starosti 16. junija 1106 v Meissnu, za svetnika pa je bil razglašen leta 1523.

Danes njegove relikvije počivajo v Münchnu.

 

Upodobitve

Umetniki ga upodabljajo v škofovski obleki; ob njem sta riba s ključi v ustih in knjiga.

 

Zavetnik

Častijo ga ribiči; je priprošnjik proti kugi, neurju in suši.

 

Gradiva:

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše