Loading dogodki

Sv. Cecilija je ena najbolj priljubljenih svetnic. Priporočamo ji naše glasbenike, naš glas in glasbila, da bi lahko z njimi polepšali bogoslužje in tako slavili Boga!

 

Iz življenja …

Podobno kot življenjepisi drugih svetnikov iz prvih krščanskih stoletij, je tudi življenje sv. Cecilije prepleteno s številnimi legendami. Zanesljivo je živela v času papeža sv. Urbana I., to je v 3. stoletju, v Rimu. Pokopana je v Kalistovih katakombah, in to na častnem mestu, poleg grobnice papežev, kar pomeni, da je bila v krščanski skupnosti zelo cenjena.

Mlada in lepa sv. Cecilija, iz premožne družine, se je proti svoji volji poročila s poganom Valerijanom. Prosila ga je, naj sprejme krščansko vero. Ko je na poročno noč videl angela, ki je varoval njeno čistost, se je spreobrnil in se dal krstiti, ter za krščanstvo navdušil tudi svojega brata Tiburcija.

Oba sta pokopavala mučence, kar je v času preganjanja kristjanov veljalo za hud zločin. Ker sta bila izdana, so ju prijeli, mučili in obglavili.

Sv. Cecilija pa je njuni trupli pokopala in s tem padla v nemilost pri oblasteh. Ker se ni želela odpovedati krščanski veri, so jo dali sežgati, a plameni ji niso škodovali, tako da je umrla šele čez tri dni, potem ko so jo poskušali obglaviti. Njen zgled je navdušil in spreobrnil več kot 400 ljudi, ki jih je na Cecilijino prošnjo krstil sv. papež Urban I. (god 19. maj). V tem času je razdelila svoje premoženje, papeža pa prosila, naj njeno hišo spremeni v cerkev.

Umrla je 22. novembra leta 230 v Rimu.

 

Zakaj je zavetnica glasbe?

Legenda pravi, da med poroko sploh ni slišala glasbenih inštrumentov, ki so igrali, ampak je v svojem srcu pela le »Gospodu«, kateremu se je zaobljubila že kot deklica, kar je cerkvene ljudi spodbudilo, da so sv. Cecilijo izbrali za zavetnico cerkvene glasbe.

 

Upodobitve

Sv. Cecilijo umetniki najpogosteje upodabljajo z glasbili (orglami, violino) in angeli.

 

Zavetnica

Sv. Cecilija je od 15. stoletja dalje zavetnica cerkvene glasbe, pevcev in glasbenikov, pesnikov, izdelovalcev instrumentov in orgel.

 

Molimo

Dobri Oče, prosim, potrdi me v veri,
ki jo je sv. Cecilija izpovedala z mučeniško smrtjo.
Amen.

Gradiva:

 

 

 

Foto: zajem zaslona

Pripravila: dr. Brigita R. Perše