Loading dogodki

Brata sv. Ciril in Metod sta sozavetnika Evrope. Pravimo jima “Slovanska apostola”.

 

Iz življenja …

Sv. Ciril in Metod sta bila rodna brata, po rodu Grka, doma iz Soluna. Zaradi druženja s Slovani, ki jih ni bilo malo v bližini njunega rojstnega kraja, sta dobro obvladala tudi slovanski jezik.

Oba je med Slovane v Panoniji poslal bizantinski cesar Mihael, in sicer na povabilo moravskega kneza Rastislava, naj se mu pošlje misijonarjev, veščih slovanskega jezika za evangelizacijo Slovanov. Brata sta prevedla v slovanski jezik najpotrebnejše bogoslužne knjige ter tako postavila temelje slovanski krščanski kulturi. Upravičeno ve­ljata za začetnika književnosti številnih slovanskih narodov. Veselo sta prišla na Moravsko kot navadna misijonarja. Kljub nasprotovanjem nekaterih, je evangelizacija hitro napredovala. Misijonsko delo je vodil mlajši brat Ciril, rojen leta 826, s krstnim imenom Konstanstin. Starejši Metod, rojen leta 812, pa je bil njegov sodelavec.

Ciril je umrl v Rimu leta 869, Metod pa med Slovani leta 885. Slovani smo bili evangelizirani zahvaljujoč tema dvema svetima bratoma, zato jima pravimo tudi “slovanska apostola”.

Sv. Ciril in Metod sta glavna zavetnika ljubljanske nadškofije in druga zavetnika mariborske škofije. Metod je glavni zavetnik murskosoboške škofije.

 

Gradiva:

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše