Loading dogodki

Papež Damaz I. je našemu rojaku sv. Hieronimu zaupal prevod Svetega pisma v latinščino. Tako je nastal slavni prevod, ki ga imenujemo Vulgata.

 

Iz življenja …

Papež Damaz I. je bil rojen okoli leta 305 v Španiji ali Rimu.

Kot 37. papež je sklical kar tri sinode v Rimu. Nastopal je proti zmotnim krščanskim naukom, ki so se takrat širili po cesarstvu (pnevmatomahi, donatisti, arijanci idr.) Leta 381 je na Carigrajskem koncilu dokončno utrdil nauk o Sveti Trojici; definiral je božanstvo Svetega Duha, ki so ga nekateri zanikali.

V bogoslužje je uvedel cerkveno leto, dokončno določil seznam svetopisemskih knjig, torej tistih, ki so od Boga navdihnjene in kot take sestavljajo Sveto pismo. Enemu od tedanjih največjih učenjakov, našemu rojaku sv. Hieronimu, je zaupal prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v latinščino. Tako je nastal slavni prevod, ki ga imenujemo Vulgata. Papež sam je sestavil nekaj nagrobnih napisov v verzih za svete mučence v katakombah.

Umrl je v Rimu 11. decembra 384, v osemdesetem letu starosti, potem ko je Cerkev upravljal skoraj dvajset let.

V njegovem času se je uveljavil škofijski sedež v Emoni v današnji Ljubljani.

 

Zavetnik

Je zavetnik arheologov in priprošnjik proti vročici.

 

Upodobitev

Upodabljajo ga kot papeža s tiaro in Svetim pismom z napisom Vulgata ali z modelom cerkve. Včasih ima tudi poudarjen diamantni prstan, ker njegovo ime pomeni »diamant« (lat. adamas).

 

 

Gradiva:

 

 

DRUGI SVETNIKI DNEVA:

  • bl. Artur Bell, duhovnik in mučenec

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše