Loading dogodki

Škof sv. Dujam iz Salone je mučeniško smrt pretrpel v času Dioklecijanovega preganjanja kristjanov.

Je priljubljen zavetnik mesta Split in splitsko-makarske nadškofije. V Splitu današnji dan, 7. maja praznujejo že od nekdaj slovesno s procesijo, le za časa komunistične oblasti je bilo njegovo češčenje omejeno na prostore splitske katedrale.

 

Iz življenja …

Sv. Dujam, latinsko Domnius (Doimus), dalmatinsko sv. Duje, kot mu pravijo še zlasti v Splitu, je škof in mučenec iz Salone. O njegovem življenju in mučeništvu obstoji šest izročil, ki se med seboj nekoliko razlikujejo.

Najverjetneje je mučeništvo pretrpel 10. aprila 304, to je v času Dioklecijanovega preganjanja kristjanov.

Po nekaterih izročilih sodeč, ki nikakor niso redka za prve mučence, naj bi Dujam že kot deček prišel iz Sirije v Rim in bil učenec sv. Petra, nato pa odšel v Ilirik, kjer je bil imenovan za škofa v Saloni. A to izročilo se kaže za manj verjetno, saj več dejstev govori v prid izročilu, ki pravi, da je mučeništvo pretrpel v času Dioklecijanovega preganjanja kristjanov, in kar pomeni, da je živel pozneje.

Pokopali so ga na Manastirinama blizu Salone, nad njegovim grobom pa je bila kmalu zgrajena veličastna bazilika, okoli nje pa veliko pokopališče, saj so mnogi želeli biti pokopani blizu mučencev. Opat Martin je del zemeljskih ostankov sv. Dujma prenesel v krstilnico bazilike v Lateranu, in to v kapelo sv. Venancija. Drugi svetnikovi zemeljski ostanki pa se danes nahajajo v splitski katedrali.

Sv. Dujam je eden od naslednikov prvega salonskega škofa sv. Venancija.

Katedrala sv. Duje je skupaj s kompleksom Palače vpisana v UNESCO seznam svetovne kulturne dediščine. Ker je zapisano v enem izročilu, da je bil ubit 7. maja 307, ga prebivalci Splita že od starih časov slave tega dne, čeprav je bolj gotovo mučeništvo pretrpel 10. maja leta 304.

 

Gradiva:

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše