Loading dogodki

Sv. Egidij oziroma Tilen je eden izmed 14 priprošnjikov v sili in eden najbolj češčenih svetnikov v Franciji. Pri nas mu je posvečenih 18 cerkva. Znan je vremenski pregovor: »Kakršno bo vreme na sv. Egidija kazalo, bo tudi ves mesec ostalo.«

 

Iz življenja …

Sv. Egidij oziroma sv. Tilen (Ilj) se je rodil okoli leta 650 v Atenah v Grčiji kot edini sin atenskega kralja. Sv. Egidij je po smrti svojih premožnih staršev podedovano premoženje razdelil med siromake, sam pa se je vkrcal na ladjo za Egipt, da bi se pridružil tamkajšnjim puščavnikom.

A ladja ni pristala v Egiptu, pač pa na jugu Francije. Tu je sv. Egidij živel kot puščavnik v samoti ob bregu reke Ron. Ker je živel tako svetniško, mu je Bog poslal košuto, ki ga je v njegovi votlini obiskovala in hranila s svojim mlekom. Nekega dne pa je na lovu zahodnogotski kralj Flavij (ali Vambo) s puščico streljal košuto in pomotoma zadel sv. Egidija. Ko je videl krvavečega Egidija, ob njem pa nepoškodovano košuto, ga je želel obvezati in mu ponuditi denar, a puščavnik je to zavrnil in ga prosil, naj zgradil samostan tu v samoti. Kralj je ves vesel, da lahko popravi svojo napako, izpolnil to puščavnikovo željo. Tako je okoli leta 680 v Provansi nastal samostan Saint-Gilles, ki ga je sv. Egidij vodil kot opat po pravilih sv. Benedikta vse do svoje smrti. Tu je umrl 1. septembra 720.

Njegov grob je obiskalo mnogo romarjev, ki so odhajali v Santiago de Compostela, saj leži na tej romarski poti. Njegovo češčenje se je močno razširilo, njegove zemeljske ostanek pa so kasneje prenesli v baziliko v Toulousu v Franciji.

 

Upodobitve

Umetniki sv. Egidija upodabljajo kot puščavnika s košuto ob strani in s puščico. Oblečen je v opatovsko benediktinsko obleko s knjigo in opatovsko palico.

 

Zavetnik

Sv. Egidij je eden izmed 14 priprošnjikov v sili in eden najbolj češčenih svetnikov v Franciji. Je zavetnik Koroške in Štajerske, Toulousa, Celovca, Gradca …; je zavetnik mladih mater, pastirjev, lovcev, lokostrelcev, beračev; je priprošnjik proti kugi, rakavim obolenjem, duševnim boleznim, zapuščenosti, nerodovitnosti pri ljudeh in živalih, za dobro vreme.

 

Cerkve na Slovenskem

Sv. Egidiju je pri nas posvečenih 18 cerkva (10 župnijskih,  8 podružničnih), kot je razvidno iz spodnje tabele.

 

ŽUPNIJSKE CERKVE posvečene sv. Tilnu:

Št. ŽUPNIJA (škofija)
1. Besnica (LJ nadškofija)
2. Javorje nad Škofjo Loko (LJ nadškofija)
3. Mokronog (NM škofija)
4. Ravne na Koroškem (MB nadškofija)
5. Št. Ilj pod Turjakom (MB nadškofija)
6. Št. Ilj pri Velenju – Arnače (CE škofija)
7. Št. Ilj v Slovenskih Goricah (MB nadškofija)
8. Vipolže (KP škofija)
9. Višnja gora (LJ nadškofija)
10. Zreče (MB nadškofija)

PODRUŽNIČNE CERKVE posvečene sv. Tilnu:

Št. ŽUPNIJA (škofija) NASELJE s cerkvijo
1. Dramlje (CE škofija) Šentilj
2. Komen (KP škofija) Sveto (++)
3. Laporje (MB nadškofija) Kočno
4. Osilnica (NM škofija) Ribjek (++)
5. Preddvor (LJ nadškofija) Srednja Bela (++)
6. Pregarje (KP škofija) Prelože
7. Radlje ob Dravi (MB nadškofija) Gornja Vižinga
8. Vodice (LJ nadškofija) Repnje

Gradiva:

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše