Loading dogodki

Elizej je eden izmed najmogočnejših starozaveznih prerokov in zato eden najbolj priljubljenih v judovstvu.

 

Iz življenja …

Elizej je preroško službo v (severnem) izraelskem kraljestvu opravljal več kot pol stoletja v 9. stoletju pred Kristusom. Deloval je med vladavino treh krajev in se zavzemal za odpravo kannanskih baalovih duhovnikov. Vplival je na versko in politično življenje izvoljenega ljudstva.

Elizejevo delovanje je opisano predvsem v svetopisemski starozavezni Drugi knjigi kraljev (2.-9. poglavje). Bil je premožen kmet, ko je k njemu prišel prerok Elija in ga po Božjem naročilu izbral za učenca in naslednika. Ob svojem vnebovzetju z ognjenim vozom je Elija na Elizeja spustil svoj plašč in tako je ta prejel moč Elijevega duha.

Elizej je eden izmed najmogočnejših starozaveznih prerokov in zato eden najbolj priljubljenih v judovstvu. Omenjena je vrsta čudežev, ki jih je naredil z Božjo pomočjo. Med umetniki so najbolj priljubljeni trije: Elizej je ozdravil sirskega vojskovodja Naamana od gobavosti, na katerega se sklicuje sam Jezus v Lukovem evangeliju (Lk 4,27), čudežno je napolnil vdovine posode z oljem in Šunemki obudil mrtvega sina.

 

Upodobitve

Umetniki ga upodabljajo kot plešastega preroka z medvedom (otroci so zbadali Elizeja zaradi plešavosti, zato sta iz gozda prišli medvedki in jih raztrgali) ali s plavajočo sekiro.

 

Gradiva:

 

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše