Loading dogodki

Sv. Feliks Kantališki, znan tudi kot brat Deogratias, je prvi brat kapucin, ki je bil razglašen za svetnika.

 

Iz življenja …

Sv. Feliks Kantališki se je rodil leta 1515 v umbrijskem mestecu Cantalice v Italiji. Sprva je opravljal pastirska in hlapčevska dela. Kot pastir je več ur molil pred razpelom, ki ga je vdolbel v drevo. Leta 1543 je nepismen vstopil v kapucinski red za brata. Bil je v različnih samostanih. Nazadnje so ga poslali v Rim.

Štirideset let je vsak dan hodil prosjačiti po mestu za svoje brate in se za vsak dar zahvalil “Deo gratias!” (“Bog ti poplačaj!”) Zato so ga ljudje imenovali samo še brat Deogratias.

Bil je poosebljena preprostost, veseljak, ki je znal rimskim otrokom zapeti tudi pesmi. Beračem je dajal iz vreče in s svojimi šaljivimi domislicami mnogim Rimljanom privabil nasmeh na obraz. Odlikovala ga je frančiškanska preprostost in »popolno veselje« sv. Frančiška.

Prijateljeval je s sv. Karlom Boromejskim in sv. Filipom Nerijem, spoštovali so ga ljudje višjega položaja, ki so ga prosili za nasvet. Feliks je imel dar prerokovanja in je napovedal dve papeževi izvolitvi. Prav tako je ozdravljal bolne in obujal mrtve otroke v življenje.

Umrl je 18. maja 1587 v Rimu.

 

Upodobitve

Sv. Feliksa umetniki najpogosteje upodabljajo z detetom Jezusom v naročju, z beraško malho in rožnim vencem, včasih z napisom »Deo Gratias«.

 

Zavetnik

Je zavetnik kapucinskih bratov, mater in otrok.

 

Gradiva:

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše