Loading dogodki

Sv. Filip Smaldone je razvil lastni znakovni jezik – branje z ustnic in metodo šolanja jezika tistih, ki se rodijo gluhi. Velja za začetnika znakovne govorice. Ustanovil je Kongregacijo sester salezijank Presvetega Srca.

 

Iz življenja …

Sv. Filip Smaldone se je rodil 27. julija 1848 v Neaplju.

Ko je v neapeljskem semenišču študiral za duhovnika, je v cerkvi opazoval, kako mati svojega jokajočega, gluhega otroka ni mogla pomiriti, ker se nikakor nista mogla sporazumevati. Skrb za »gluhonem« je zanj postala pomembno življenjsko delo, saj je na te ljudi gledal drugače kot skoraj vsi njegovi sodobniki, ki so jih imel za duševno prizadete. Ko je bil leta 1871 posvečen v duhovnika, se je poleg gluhih posvetil tudi drugim marginalnim skupinam v mestu.

Leta 1885 so ga premestili v Lecce, kjer mu je tudi ob podpori krajevnega škofa in še nekaterih drugih podpornikov uspelo kupiti hišo in odpreti zavod s šolo za gluhe. Razvil je lastni znakovni jezik – branje z ustnic in metodo šolanja jezika tistih, ki se gluhi že rodijo. Imajo ga za začetnika znakovne govorice. Ustanovil je Kongregacijo sester salezijank Presvetega Srca (Jezusovega in Marijinega); sester salezijank nenazadnje tudi zato, ker je sv. Frančišek Saleški zavetnik gluhih …

Za razširitev evharistične pobožnosti je ustanovil Družbo častilcev Evharistije in bil za svoje zasluge imenovan za stolnega kanonika v Lecce.

Umrl je zaradi hude sladkorne bolezni in srčnega popuščanja 4. junija 1923 v Lecceju, v starosti 75 let.

Leta 1996 je bil razglašen za blaženega, leta 2006 pa za svetnika. Slednje se je udeležilo več tisoč gluhih, ki so lahko na velikem zaslonu v njim razumljivem jeziku spremljali slovesno bogoslužje na Trgu sv. Petra.

 

Zavetnik

Je zavetnik gluhih.

 

Gradiva:

Sv. Filip Smaldone v it. (2:25 min): https://gloria.tv/post/WTjwgKXxUor94zAqpxVSTkw94

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše