Loading dogodki
Ponavljajoč dogodek Ponavljajoč dogodek: Sveti <strong>Gotard</strong>: Za <em>srečen porod</em>

Škof sv. Gotard je bil iskan prenovitelj …

 

Iz življenja …

 

Sv. Gotard se je rodil leta 960 na Bavarskem v vasi Reichensdorf. Kot sin služabnika v benediktinskem samostanu Niederaltaichu je Gotard lahko, ko je odrasel, hodil v tamkajšnjo samostanko šolo. Ker je bil nadarjen se je nadalje šolal v Salzburgu, za kar se je zavzel sam salzburški nadškof. Ko se je vrnil domov, je vstopi v samostan v Niederaltaichu, bil posvečen za duhovnika in leta 996 postal opat tega samostana. Vanj je vpeljal reformo po pravilih sv. Benedikta. Ta samostan je kmalu postal eden od najpomembnejših samostanov velike salzburške nadškofije. Ker so o njegovi uspešni prenovi slišali daleč naokrog, je bil pozvan tudi v druge samostane, da bi v njih pospešil obnovo redovniškega življenja.

Leta 1022 je bil izvoljen za škofa v Hildesheimu. Z vso gorečnostjo je skrbel za gospodarsko, kulturno in duhovno življenje svoje škofije. Umrl je leta 1038. Pokopali so ga v stolnici, njegovo češčenje pa se je hitro razširilo tudi v druge dežele.

Zavetnik

Sv. Gotard je priprošnjik v otroških boleznih, proti revmi in ledvičnim kamnom; k njemu se zatekajo nosečnice za srečen porod; je zavetnik proti blisku in toči.

 

Upodabljanje

Umetniki ga upodabljajo kot škofa z zmajem pod nogami in s cerkvico v roki.

 

Cerkve v Sloveniji

Pri nas je sv. Gotardu posvečena župnijska cerkev v župniji Šentgotard, ki leži na teritoriju ljubljanske nadškofije.

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše