Loading dogodki

Škof sveti Hilarij iz Poitiersa je cerkveni učitelj. Napisal je obsežna teološka dela. Velja za prvega pisca himen v Zahodni Cerkvi. Pri sv. maši imamo še danes veliko himen, ki se jih v latinskem prevodu pripisuje njemu.

Njegov najslavnejši učenec je sveti Martin iz Toursa.

 

Iz življenja …

Sveti Hilarij je rojen okoli leta 310 v francoskem Poitiersu v bogati poganski družini. Dosegel je najvišjo možno izobrazbo in se poročil. Ker se mu je poganski pogled na svet zdel preveč površinski, je ob iskanju resnice in preučevanju Svetega pisma prišel do spoznanja Boga. Okoli leta 345 je prejel krst skupaj z ženo in hčerko.

Manj kot deset let pozneje ga je krščanska skupnost v Poitiersu izbrala za škofa. Ves čas svojega škofovanja se je moral ukvarjati predvsem s krivim naukom arianizmom, ki se je s pomočjo cesarjev razširil po celotnem cesarstvu. Arijev nauk je razglašal Kristusa za največjega človeka, ne pa tudi za resničnega Boga. Sveti Hilarij si je predvsem zaradi nasprotovanja temu krivoverstvu zaslužil naziv »Atanazij Zahoda«, to je po sv. Atanaziju Aleksandrijskem, učencu sv. Antona Puščavnika.

Sveti Hilarij je napisal obsežna teološka dela, razlage svetopisemskih knjig in velja za prvega pesnika himen v Zahodni Cerkvi. Pri sv. maši imamo še danes veliko himen, ki se jih v latinskem prevodu pripisuje njemu.

Umrl je 13. januarja 367 in bil pokopan v Poitersu.

 

Upodobitve

Svetega Hilarija iz Poitiersa umetniki najpogosteje upodabljajo, kako s svojo škofovsko palico odločno mori kače, simbol krivoverstva.

 

Zavetnik

Priporočajo se mu proti kačjim pikom, je zavetnik šibkih otrok in mater.

 

Cerkve v Sloveniji

Svetemu Hilariju je pri nas posvečena ena podružnična cerkev v kraju Mija v župniji Kred, to je na teritoriju koprske škofije.

 

Gradiva:

 

 

 

Drugi svetniki dneva:

  • Frančišek Marija Greco, duhovnik, ustanovitelj kongregacije
  • Remigij iz Reimsa, škof

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše