Loading dogodki

Sv. Hipolit, duhovnik in znan teolog, se je rodil okoli leta 170 v Siriji ali Egiptu. Domnevno je bil učenec sv. Ireneja Lyonskega (god 28. junij) in postal duhovnik v Rimu okrog leta 195. Nedvomno je bil najbolj plodovit pisatelj in učenjak v svojem okolju, a manjkalo mu je ponižnosti.

Navzkriž je prišel s papežem Kalistom, ki se je moral boriti proti nekaterim krivim naukom ter prenašati tudi Hipolita. Hipolit se je dal najprej posvetiti za rimskega škofa oz. papeža. Na tem položaju je ostal skoraj vse do svoje smrti za časa treh pravih papežev: Kalista, Urbana in Poncijana.

Na koncu življenja pa se je spreobrnil in umrl kot mučenec skupaj s papežem sv. Poncijanom, ki ga je sprejel nazaj v cerkveno občestvo, in ki tudi goduje na današnji dan.

Umrl je v izgnanstvu na Sardiniji leta 235, njegovo telo pa so kasneje prenesli v Kalistove katakombe v Rimu.

Njegova najbolj znana stvaritev je Druga evharistična molitev.

 

Gradiva:

 

 

Drugi svetniki:

Sv. Filomena Rimska: Zavetnica Marijinih otrok

Sv. Filomena je bila grška princesa iz 3. stoletja, vzgojena v krščanski veri. Ko ji je bilo 13 let, se je rimski cesar Dioklecijan želel poročiti z njo, ona pa se ni hotela poročiti z njim, ker se je pred tem zaobljubila devištvu za Jezusa Kristusa. Za več mesecev jo je vrgel v ječo. Mučili so jo na različne načine. Večkrat jo je hotel usmrtiti, a je bila čudežen način rešena. Ko so jo npr. s sidrom okoli vratu vrgli v reko Tibero, sta v trenutku prišla angela in odvezala vrv. Sidro je potonilo, angela pa sta jo pred množico opazovalcev prinesla na obrežje. Mnogi so se takrat spreobrnili in sprejeli krščansko vero. Na koncu jo je cesar dal obglaviti.

 

Zavetnica

Sv. Filomena je zavetnica čistosti in devištva, pravkar rojenih otrok, mladih, mladih zakonskih parov, žalujočih in ujetih, bolnih in trpečih, vseh, ki opravljajo izpite.

 

Molimo

Slavna devica in mučenka, ki te je Bog tako ljubil, skupaj s teboj se veselim milosti, ki ti jih je Bog podaril v slavo svojega imena, v slavo svoji Cerkvi in v čast tvojemu življenju in tvoji smrti.

Veselim se, ko vidim tvojo čistost, tvojo velikodušnost, tvojo predanost Jezusu Kristusu in evangeliju, tvojo prejeto nagrado v nebesih in na zemlji!

Prevzet s tvojo čistostjo in hrabrostjo, poln upanja, ko vidim nagrado tvojih zaslug, se ti odločim slediti, izogibajoč se vsakemu zlu, in izpolnjevati Božjo voljo. 

Pomagaj mi, o velika svetnica sv. Filomena, s svojo mogočno priprošnjo!

Izprosi mi neustrašno neminljivo čistost, nepremagljivo duhovno moč, velikodušnost, ki se za nobeno ceno ne odreče Bogu, neomajno ljubezen, ki se je pripravljena žrtvovati za vero v Kristusa, ljubezen do svete Cerkve in papeža. Amen. 

 

Gradiva:

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše