Loading dogodki

Škof sv. Irenej Sirmijski je pretrpel mučeniško smrt 6. aprila 304 v Sirmiju, današnji Sremski Mitrovici.

Ne smemo ga zamenjati z znanim sv. Irenejem Lyonskim

Iz življenja …

Sv. Irenej Sirmijski je že zelo mlad postal škof v Sirmiju. Po takratnem običaju je bil poročen in imel tri otroke. Po prevzemu škofovske službe se je ločil od družine in se ves posvetil svojemu novemu poslanstvu.

Med Dioklecijanovem preganjanjem kristjanov je bil ujet in priveden pred Proba, prefekta v rimski provinci Panoniji. Prob mu je ukazal, naj daruje poganskim bogovom, a Irenej je odločno zavrnil.

Najprej je bil bičan, potem pa so nasilniki pripeljali njegove starše, ženo in otroke. Ti so ga jokajoč prosili, naj posluša cesarjev ukaz in daruje bogovom ter si tako reši življenje. Ker se sveti škof ni dal pregovoriti, ga je dal prefekt zopet zapreti v temnico, kjer je bil podvržen novemu trpljenju, a njegovo vero ni moglo nič zlomiti. Ko so ga ponovno privedli na sodišče, je še enkrat zavrnil darovanje bogovom.

Nato so ga obsodili na smrt in ga začeli pretepati s palicami, on pa je goreče molil zase in za svoje vernike. Na mostu so mu slekli ogrinjalo, ga obglavili, njegovo telo pa vrgli v Savo. To je bilo 6. aprila 304.

 

Upodobitve

Umetniki ga običajno upodabljajo s knjigo in pisalom ali kako kleči v molitvi pred usmrtitvijo.

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše