Loading dogodki

Sv. Janez od Križa je prenovitelj karmeličanskega reda in pisec mističnih del. Imenujemo ga tudi »mistični doktor«.  S svojimi spisi je velik učitelj duhovnega življenja. 

 

Misli sv. Janeza od Križa

»Lepota ljubezni je v tem, da se ji zdi vse mogoče.«

»Tega, kar iščeš in po čemer najbolj hrepeniš, ne boš našel ne na poti, po kateri hodiš, ne v visokem premišljevanju, ampak le v globoki ponižnosti in srčni vdanosti …«

»Kakor levinja ali medvedka nemirno iščeta svoje mladiče, brž ko jima jih odtegnejo, tako ranjena duša išče Boga, ko sredi teme opazi, da ga ni …«

»Bolje je človeku, če gre obložen z bremenom ob strani močnega, kot če hodi prazen ob strani slabotnega.«

Iz življenja …

Janez od Križa se je rodil 24. junija 1542 v Fontiveros pri Avili v revni družini, kjer je dveleten izgubil očeta. Mama se je s svojimi tremi otroki preselila v cvetoče trgovsko mesto, kjer se je Janez v neki zasebni bolnišnici izkazal kot strežnik. Lastnik bolnišnice je opazil njegovo nadarjenost in mu sočasno omogočil tudi šolanje. Še posebej je blestel v književnosti in latinščini. Pri dvajsetih letih se je moral odločiti za en življenjski poklic.

Ker ga je privlačevala molitev oz. kontemplacija, je vstopil v karmeličanski red. Po zaobljubah je nadaljeval študij filozofije, ki ga je več kot uspešno končal.

Ob novi maši je molil: »Moj Bog, daj da te nikoli ne užalim (z grehom)!« Motilo ga je namreč, da se je v strogi karmeličanski red vtihotapil posvetni duh.

Že je hotel oditi h kartuzijanom, ko je v samostan prišla karmeličanka sv. Terezija Avilska (god 15. oktobra), ki je začela prenovo ženskega karmeličanskega reda po prvotnih pravilih. Ob njej je spoznal, da je poklican k prenovi moškega karmeličanskega reda.

Prvo hišo bosonogih karmeličanov je imel v majhnem samostanu Durvelu v avilski provinci, kjer je skupaj s tremi redovniki zaživel v duhu prvotnih pravil svojega reda. Oblekli so preprosto obleko in sprejeli novo redovno ime. Janez si je pridal ime »od Križa«, ker je bil je velik ljubitelj križa in molitve. Kmalu so tudi drugod zrasli novi reformirani samostani – samostani bosonogih kameličanov.

Umrl je 14. decembra 1591 v Ubedu v Andaluziji (Španija) s križem v roki, star skoraj petdeset let, od katerih jih je 28 let preživel v Karmelu.

 

Dela

Imenujemo ga tudi »mistični doktor«. Je eden najpomembnejših liričnih pesnikov španske književnosti. Njegova najbolj znana dela so prevedena tudi v slovenščino: Duhovna pesem, Vzpon na goro Karmel, Temna noč in Živi plamen ljubezni.

 

Upodobitve

Umetniki sv. Janeza od Križa najpogosteje upodabljajo kot moža v belo-rjavi redovni obleki, zatopljenega v molitvi oz. zamaknjenju. Njegovi atributi so križ, knjiga, tudi pero in orel kot simbol navdihnjenja.

 

Zavetnik

Sv. Janez od Križa je zavetnik kontemplativnih redov, mistikov, španskih pesnikov.

 

Molimo

Bog neskončne ljubezni, po tvoji milosti je sv. Janez od Križa vzljubil križ in premagovanje sebe. Naj ga v tem posnemamo in tako dosežemo večno srečo v tebi. Amen.

 

Gradiva: 

 

 

 

 

Drugi svetniki dneva:

  • sv. Bertold iz Regensburga, redovnik, ljudski pridigar
  • bl. Marija Frančiška Schervier, redovna ustanoviteljica

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše