Loading dogodki

Juan Diego je užival velik sloves že za časa svojega življenja. Starši so svojim otrokom radi pravili: »Bog daj, da postaneš takšen, kot Juan Diego!«

Leta 1531 se mu je štirikrat prikazala Devica Marija (Guadalupska Marija – god 12. december).

Guadalupe je danes eno najbolj obiskanih Marijinih romarskih središč na svetu.

 

Iz življenja …

Juan Diego Cuauhtlatoatzinu (»Govoreči orel«) se je rodil okoli leta 1474 v Mehiki. Bil je kmet, indijanskega rodu. Pri petdesetih letih je skupaj s svojo ženo prejel zakrament krsta. Živel je pobožno, redno je prejemal evharistijo in proučeval Božjo besedo.

Od 9. do 12. decembra leta 1531 se mu je (tedaj že ovdovelemu) na mehiškem griču Tepeyac štirikrat prikazala Devica Marija. Naročila mu je, naj gre k škofu in ga prosi, naj na tem griču postavi cerkev njej v čast. A škof je zahteval znamenje. Tega je Marija Diegu dala pri svojem zadnjem prikazanju. Pred seboj je kljub zimskemu času zagledal čudovito cvetje, ki ni bilo običajno za ta kraj, ga nabral v svoje preprosto ogrinjalo, in ga odnesel škofu. Ko ga je razgrnil pred škofom, so rože popadale na tla, na ogrinjalu pa se je pokazala podoba Marije, ki je danes znana po vsem svetu kot Guadalupska Marija.

Po tem znamenju je škof dal postaviti Marijino svetišče, Diego pa je odtlej živel v skromnem bivališču blizu svetišča. Skrbel je za svetišče in sprejemal vernike, ki so trumoma prihajali, da bi počastili Božjo Mater.

Umrl je leta 1548, star 74 let.

Sv. papež Janez Pavel II. ga je leta 1990 razglasil za blaženega, leta 2002 pa za svetnika.

 

Upodobitve 

Umetniki ga upodabljajo kot moža z odprtim plaščem in portretom Gospe iz Guadalupe.

 

Molitev h Guadalupski devici Mariji

O brezmadežna Devica, mati pravega Boga in mati Cerkve, sliši našo molitev in jo posreduj svojemu Sinu Jezusu. Izprosi našemu narodu mir, pravico in blaginjo. Želimo biti popolnoma tvoji in s teboj hoditi v popolni zvestobi Jezusu Kristusu v njegovi Cerkvi. Guadalupska Devica, izprosi našim domovom milost ljubezni in spoštovanje do vsakega spočetega življenja. Sočutno se ozri na nas. Uči nas, da se bomo v gorečnosti do vseh svetih zakramentov nenehno vračali k Jezusu. Tako bomo lahko brez hudobije in sovraštva v srcih vsem prinašali pravo radost in mir, ki nam ju daje tvoj Sin, naš Gospod Jezus Kristus, ki z Očetom in Svetim Duhom živi in kraljuje vekomaj. Amen.

 

Gradiva:

 

 

 

DRUGI SVETNIKI DNEVA:

  • bl. Liborij Wagner, duhovnik, mučenec
  • sv. Peter Fourier, redovni ustanovitelj
  • sv. Valerija, mučenka

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše