Loading dogodki
Ponavljajoč dogodek Ponavljajoč dogodek: Sveti <strong>Justin</strong>: Zavetnik <em>filozofov</em>

Sv. Justin je veliko pisal, a se ni veliko ohranilo. Dolgujemo mu zahvalo za eno najstarejših razlag sv. maše …

 

Iz življenja …

Rimski državljan sv. Justin je bil rojen okoli leta 100 v Palestini. Njegovi starši so bili pogani. Bil je plemenitega srca, s čutom za pravičnost. Sprva je poskušal na podlagi platonske in stoične filozofije najti zadovoljive odgovore na svoja vprašanja o Bogu, svetu in smislu človekovega bivanja. Poznal je judovske svete spise in bil navdušen nad pričevanjem krščanskih mučencev. Po pogovoru s skrivnostnim starcem je tudi sam postal kristjan in se dal krstiti. Ni se pa dal posvetiti v duhovnika, ampak je kot svetni učenjak (filozof) oznanjal od mesta do mesta Kristusov nauk kot najvišjo modrost, kot edino pravo filozofijo. Kot filozof je potoval po Mali Aziji in učil skladnost vere z večnimi resnicami grške filozofije.

Prišel je tudi v Rim, kjer je zasnoval šolo za krščansko modrost. Tu je videl, kako ženejo kristjane na morišče samo zaradi krščanske vere. Proti tem krivicam je napisal za rimskega cesarja Antonina Pija dve večji razpravi (Apologiji), v katerih zavrača očitke ateizma in hujskanje množic v rimskem cesarstvu na račun krščanstva. Za Apologijama je izdal Dialog z Judom Trifonom, najstarejšo ohranjeno obrambo krščanstva pred judovskimi ugovori.

Justin, kateremu Cerkev dolguje zahvalo za eno najstarejših razlag sv. maše iz zgodnje krščanske dobe, je postavil standarde pri razlagi Stare zaveze.

Njegovo bivanje v Rimu se je končalo okoli leta 165 pod cesarjem Markom Avrelijem. Skupaj s šestimi verniki je pretrpel mučeniško smrt.

 

Upodabljanje

Umetniki ga upodabljajo v filozofskem plašču, s palmo mučeništva.

 

Zavetnik

Je zavetnik filozofov.

Molimo

O Bog,
svojemu mučencu Justinu si dal modrost,
da je po nespameti križa
prišel do globokega spoznanja Jezusa Kristusa.
Na njegovo priprošnjo naj zavračamo sedanje zmote
in se utrjujemo v pravi veri.

Amen.

 

Gradiva:

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše