Loading dogodki
Ponavljajoč dogodek Ponavljajoč dogodek: Sveta <strong>Koleta</strong>: Tri leta <em>zazidana</em>

Klariso sv. Koleto še danes slavijo kot obnoviteljico duha sv. Frančiška in sv. Klare Asiške na francoskem jezikovnem področju.

 

Iz življenja …

Sv. Koleta Boylet, katere ime je kratica od Nikoleta, se je rodila 13. januarja 1381 v francoskem mestu Corbie.

Že kot štiriletna deklica je redno po eno uro na dan preživela v molitvi in bila rada pred tabernakljem v cerkvi. Bila je intelektualno nadarjena in globoko verna. Z devetimi leti je proučevala pravila sv. Frančiška Asiškega in živela po njih.

 

Ko so ji starši umrli, se je odločila za redovno življenje. Najprej je poskusila pri tretjerednicah. Tri leta je živela trdo življenje, zaprta v hišici, zgrajeni pri cerkvi. Zlasti je negovala evangelijsko uboštvo.

V času obnove frančiškanov, ki sta jo vodila sv. Bernardin Sienski in sv. Janez Kapistran, je začutila klic h klarisam, a je bila razočarana, ko je videla, da redovnice ne žive v duhu sv. Klare Asiške. Leta 1406 je začela obnovo klaris po prvotnem Pravilu sv. Klare. Obnovila je sedemdeset samostanov klaris in nekaj samostanov manjših bratov.

Umrla je 6. marca  v Gentu v Belgiji, kjer se njene relikvije hranijo v cerkvi sester klaris.

Še danes jo slavijo kot obnoviteljico duha sv. Frančiška in sv. Klare Asiške na francoskem jezikovnem področju.

 

Zavetnica

Sv. Koleta je zavetnica klaris, dekel; k njej se zatekajo pri neplodnosti in za srečen porod …

 

Upodabljanje

Upodabljajo jo s škrjančkom in jagnjetom, ker naj bi jo ti dve živali stalno spremljali. Včasih je upodobljena skupaj s sv. Klaro.

 

Gradiva:

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše