Loading dogodki

17. decembra goduje Jezusov prijatelj sv. Lazar, ki je prebival skupaj s sestrama Marijo in Marto v Betaniji blizu Jeruzalema. Pri njih se je Jezus rad ustavil in užival njihovo gostoljubje.

 

Iz Svetega pisma …

Sveto pismo poroča, da je Lazar zbolel in kmalu nato tudi umrl. Potem ko je bil že štiri dni mrtev, ga je Jezus obudil. Preden ga je obudil, je jokal … Tako rad ga je imel. Kako pa se je potem končalo njegovo življenje?

Sveto pismo ne poroča, kaj se je z Lazarjem in njegovima sestrama zgodilo po Jezusovi smrti in vstajenju. Glede na to pa, da so Jezusovi sovražniki kmalu po Jezusovi smrti začeli preganjati kristjane v Jeruzalemu – po sv. Štefanu so umorili apostola Jakoba Mlajšega-, lahko predvidevamo, da tudi Lazarja niso pustili pri miru. Nenazadnje so ga sklenili umoriti že takoj, ko ga je Jezus obudil od mrtvih. Kar so tedaj sklenili, pa so sedaj lahko tudi izvršili. Farizeji in tamkajšnji prebivalci so verjetno vse tri preganjali, tako da so se morali umakniti od tam.

Legenda pravi, da so Lazarja, Marto, Marijo in še tri druge kristjane pregnali do Sredozemskega morja. Vkrcali so jih na razpadajočo ladjo in jih brez mornarjev ter potrebnih stvari za jadranje (brez jader in vesel) porinili v morje, da bi se potopili. Toda po Božjem čudežu so se izkrcali v francoskem pristanišču Marsseil in vso obalo seznanili z Jezusovim naukom. Sv. Lazar je bil prvi škof v Marseillu.

 

Upodobitev

Najpogosteje upodabljajo prizor Lazarjeve obuditve od mrtvih.

 

Zavetnik

Je zavetnik gobavih, domov za gobave, grobarjev.

 

Cerkve v Sloveniji

Sv. Lazarju sta posvečeni dve pokopališki kapeli, in sicer na pokopališču v Postojni ter v Vodicah.

 

Gradiva:

 

 

Drugi svetniki dneva:

  • Modest Jeruzalemski, patriarh, mučenec
  • Olimpija, vdova, redovna ustanoviteljica
  • Sturmij iz Fulde, opat, misijonar
  • Vivina, puščavnica, opatinja

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše