Loading dogodki

Sv. Leon I. Veliki je cerkveni učitelj in prvi papež v zgodovini, ki je dobil vzdevek »Veliki«. Zakaj?

 

Iz življenja …

Rodil se je okoli leta 400 v Toskani v Italiji.

Ohranjenih je 96 njegovih govorov (pridig) in 173 pisem, iz katerih je razvidno, da se je znal prilagoditi bralcem in poslušalcem ter da je bil zelo izobražen. Bil je poznavalec rimske književnosti in govorništva, predvsem pa Svetega pisma in teologije.

Leta 440 je bil izvoljen za papeža. Tedaj je bila Cerkev v težavah: od znotraj so jo razjedali razni krivi nauki, od zunaj pa napadi barbarskih ljudstev.

Papež Leon je takoj na začetku svojega papeževanja poostril prihodnje razumevanje službe rimskih škofov. Poudaril je, da je prvenstvo rimskega škofovskega sedeža nad vesoljno Cerkvijo božjepravnega izvora in da je papež vodnik enotnosti Cerkve. Zagovarjal je pravilno vero proti zmotnemu nauku dualističnega maniheizma in samoodrešilnega pelagianizma. Leta 451 je na kalcedonskem koncilu s posebnim pismom obsodil monofizitizem, češ da sta v Kristusu združeni obe naravi: božja in človeška. Ko so koncilski očetje prebrali pismo, so vzklikali: »To je vera očetov, to je vera apostolov! Peter je govoril po Leonu«.

Vse kaže, da je bil tudi dober diplomat, saj je kar dvakrat rešil Rim pred uničenjem: Hunskega vojskovodja Atila je uspel prepričati, da je Rimu prizanesel, prav tako pa tudi vodjo Vandalov Gejzerika, da je prenehal z ropanjem.

Umrl je leta 10. novembra leta 461 v Rimu.

 

Upodobitev

Umetniki ga najpogosteje upodabljajo kot papeža s križem, evangeljsko knjigo ali zmajem. Slednje zato, ker je rešil Rim pred Atilo.

 

Zavetnik

Je zavetnik glasbenikov, organistov in pevcev.

 

Misel

  • »Krepost se izkaže šele v preizkušnji, saj ni boja brez nasprotnika, zmage ni brez spora.«
  • »Nič ni močnejše zoper hudičeve zvijače kot usmiljenje in širokosrčna ljubezen.«
  • »Kar je bilo na našem Zveličarju vidno, je prešlo v zakramente.«

Gradiva:

 

 

Foto: Zajem zaslona, https://www.youtube.com/watch?v=aR71hhfxAaw&list=PL58g24NgWPIzvBk2IQVES_xC4WTm6-CDI

Pripravila: dr. Brigita R. Perše