Loading dogodki
Ponavljajoč dogodek Ponavljajoč dogodek: Sveta <strong>Lidvina</strong>: Zavetnica <em>drsalcev</em>

Sv. Lidvina je vzor bolnim in trpečim. A kako to, da je zavetnica drsalcev?

Iz življenja …

Sv. Lidvina se je rodila se je rodila na cvetno nedeljo 18. marca 1380 v ribiškem mestecu Schiedam pri Rotterdamu na Nizozemskem v preprosti družini kot edina deklica od devetih otrok.

Imela je veliko snubcev, a sama ni mislila na možitev. Boga je celo prosila, naj ji vzame lepoto, tako da se ne bi noben snubec zmenil več zanjo.

Pri petnajstih letih je zbolela. Ko se je nekega zimskega dne drsala na ledu, je zaradi prijateljice padla nerodno in si zlomila rebro. Iz dneva v dan se ji je stanje slabšalo. Priklenjena je bila na bolniško posteljo. Vlekla se je lahko le s pomočjo bergel. Kot bolnica se je sprva počutila zelo osamljeno, potem pa je veliko premišljevala o Kristusovem trpljenju in postala celo drugim vodnica v duhovnem in vsakdanjem življenju. Trpela je osemintrideset let. Med zamaknjenji so jo tolažili angel varuh, Božja mati Marija in Jezus. Pogosto je videla rožnato vejico, vso v popkih. Angel ji je povedal, da bo umrla, ko se bodo razcveteli vsi popki. To je bilo 14. aprila 1433.

 

Zavetnica

Sv. Lidvina je zavetnica bolnikov, drsalcev, roklarjev, skejterjev, bolniškega osebja in domov za ostarele.

 

Upodobitve

Umetniki sv. Lidvino najpogosteje upodabljajo kot devico s cvetjem in razpelom v roki.

 

Gradiva:

 

 

Foto: Pixabay

Pripravila: dr. Brigita R. Perše