Loading dogodki

Kot vrhovni predstojnik kapucinskega reda je poskrbel, da so prišli kapucini tudi v naše kraje: v Gorico, Ljubljano, Sv. Križ na Vipavskem, Škofjo Loko idr. 

 

Iz življenja …

Sv. Lovrenc Brindiški se je rodil 22. julija 1559 v mestu Brindisi na jugu Italije. Zgodaj je ostal brez staršev in pri šestnajstih letih stopil v kapucinski red v Benetkah.

Med študijem v Padovi in Benetkah si je pridobil izjemno teološko znanje in znanje jezikov. Poleg italijanščine in latinščine je tekoče govoril tudi nemško in francosko; dobro je obvladal tudi svetopisemske jezike (grški, sirski, hebrejski).

Ko je končal študij, je bil v svojem redu bratom profesor ter opravljal različne službe. Bil je provincialni minister reda, hkrati pa dober pridigar in vešč v diplomaciji. Zato so mu papeži zaupali pomembne in zaupne naloge.

Obdarjen je bil tudi z mističnimi darovi, predvsem z globoko kontemplacijo. Zelo je častil sveto evharistično skrivnost in imel pisateljski talent. Poleg njegovih pridig velja omeniti Komentar k 1. Mojzesovi knjigi in prvo soočenje z Martinom Lutrom, ki temelji izključno na Svetem pismu.

Umrl je v Lizboni na svoj 60. rojstni dan, verjetno zaradi zastrupitve. Cerkev ga je razglasila za cerkvenega učitelja.

 

Upodobitve

Umetniki ga najpogosteje upodabljajo kot kapucina s križem ali globoko zatopljenega v molitvi.

 

Gradiva:

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše