Loading dogodki

Ime Lucija v latinščini (“lux”) pomeni “luč”. Sv. Lucija simbolično prinaša luč oz. svetlobo v dolge noči. 

Na njen god ponekod odlomijo češnjeve vejice in jih dajo v vodo, ki se na toplem do božiča razcveto. Ponekod pa v plitve posode posejejo žito, ki vzkali in ozeleni do božiča in ga potem postavijo k jaslicam.

 

Življenje in legende

O njenem življenju je le malo zanesljivih podatkov. Rojena je bila leta 283 v Sirakuzah na Siciliji, in tu umrla mučeniške smrti v času Dioklecijana leta 304.

Kot pravi legenda, jo je oče še kot malo deklico obljubil nekemu bogatemu mladeniču za ženo. Oče je kmalu umrl, mati pa je hudo zbolela. Ker se bolezen ni ustavila, se je Lucija z mamo odpravila v Katanijo na grob mučenke Agate in mama je ozdravela.

Lucija je razdrla zaroko in začela svoje imetje razdajati revežem, da bi za vedno ostala samo Jezusova. Užaljeni zaročenec jo je ovadil oblastem, da je kristjanka. Vrgli so jo v ječo in postavili pred sodišče. Ker kljub grožnjam ni hotela zatajiti svoje vere in darovati rimskim malikom, jo je sodnik ukazal odpeljati v javno hišo, da bi jo onečastili. Ko so jo poskušali odvesti tja, je niso mogli premakniti z mesta – tudi z volovsko vprego ne. Sodnik je zato ukazal, naj jo polivajo z vrelim oljem in smolo ter žgejo z ognjem, a ogenj ni prišel do nje. Na koncu so jo obsodil na smrt z obglavljenjem, a Lucija je umrla šele, ko je od duhovnika prejela evharistijo.

Druga legenda pripoveduje, da je bil mladenič očaran nad lepoto Lucijinih oči. Lucija si jih je iztaknila in poslala nadležnemu snubcu, da bi se ga znebila in ohranila devištvo, a je od Marije (Matere Božje) prejela nove. Mladega pogana je to tako ganilo, da je tudi sam postal kristjan.

 

Upodobitev

Najpogosteje jo upodabljajo kot mlado dekle s pladnjem in parom oči na njem. Upodabljajo jo tudi s palmo in oljno svetilko.

Francesco del Cossa, ca. 1473-1474

Zavetnica

Sv. Lucija je zavetnica slepih (telesno in duhovno), bolnih otrok, skesanih pocestnic, kmetov, steklarjev in mnogih drugih poklicev; je proti očesnim boleznim, bolečinam v grlu, okužbam, krvotoku …

 

Molimo

O Bog, oče luči, prosim te milosti,

da bom na zemlji po zgledu sv. Lucije živel kot otrok luči,

v nebesih pa večno gledal tebe. Amen.

 

 

Cerkve v Sloveniji

Sv. Luciji je posvečenih 13 cerkva (3 župnijske in 10 podružničnih). Nekatere med njimi so romarske, kot npr. Skaručna pod Šmarno goro.

Župnijske CERKVE posvečene sv. Luciji

Št. Župnija (Škofija)
1. Dražgoše (LJ)
2. Lucija (KP)
3. Most na Soči (KP)

Podružnične CERKVE

Št. Župnija (Škofija) Kraj
1. Ambrus (NM) Kal
2. Begunje na Gorenjskem (LJ) Zadnja vas
3. Leskovec pri Krškem (NM) Senuše
4. Osek (KP) Vitovlje (++)
5. Podmelec (KP) Logaršče
6. Polica (LJ) Dole (++)
7. Primskovo na Dolenjskem (LJ) Mišji Dol
8. Studenice (MB) Studenice (++)
9. Škofije (KP) Plavje
10. Vodice (LJ) Skaručna (++)

Gradiva:

 

Drugi svetniki dneva:

  • Sv. Jošt, puščavnik
  • Sv. Odilia (Gundelinda), redovna ustanoviteljica

 

Pripravila: dr. Brigita Perše