Loading dogodki

Sv. Marjeta Kasijska je ena izmed najbolj češčenih svetnikov v Italiji. Zakaj?

 

Iz življenja … 

Sv. Marjeta Kasijska se je rodila okoli leta 1380 v vasici Rocca Porena v Umbriji v Italiji starejšim staršem. Ime ji je bilo Marjeta, a klicali so jo Rita.

Čeprav jo je pritegovalo samostansko življenje, se je pri šestnajstih letih na željo svojih staršev poročila z bogatim možem, s katerim je imela dva sinova – dvojčka. Z možem, ki je bil nagle jeze in nasilen, je preživela osemnajst let. Ko se je počasi začel spreobračati, je bil umorjen. Marjeta je morilcem odpustila, sinova pa sta se zaklela, da bosta očeta maščevala, t. im. »krvna osveta«. Tako je Marjeta kmalu izgubila tudi svoja sinova in ostala sama.

Tedaj se je zopet prebudila njena mladostna želja in vstopila je v samostan avguštink v mestu Cascia. Svoj redovni poklic je živela zelo vzorno, a je tudi veliko trpela. V samostanu je opravljala službo bolniške negovalke, vse dokler ni bila tudi sama prikovana na posteljo. Strogo se je pokorila, postila, bičala. Štiriinštirideset let je živela zelo intenzivno življenje v molitvi, pokorščini in uboštvu, na koncu katerega je v zamaknjenju prejela rano trnjeve krone. Od Jezusove trnove krone se je namreč odtrgal trn in se ji zapičil v čelo.

Ko je ležala na smrtni postelji, je sredi zime prosila sestrično, naj ji iz vrta njenih staršev prinese vrtnico. Ta je na vrtu res našla cvetoč grm vrtnic.

Umrla je 22. maja 1447 v Cascii.

 

Bog je po njej delal čudeže in Božje ljudstvo jo je zelo častilo. Sestre avguštinke so njej v čast postavile svetišče, v katero tudi danes romajo mnogi pobožni ljudje, zlasti trpeči. Moderna Cerkev v Cascii z njenim nestrohnjenim telesom je zelo priljubljen romarski kraj, saj je sv. Marjeta Kasijska poleg sv. Antona Padovanskega in sv. patra Pija ena izmed najbolj češčenih svetnikov v Italiji. 22. maja se v Italiji z blagoslavljanjem t. i. »Ritinih vrtnic« spominjajo te pomočnice v brezupnih zadevah.

 

Upodobitev

Umetniki jo upodabljajo v redovni obleki, klečečo pred Križanim, kako z njegove trnove krone pada bodica na njeno čelo in jo rani. Včasih jo upodabljajo tudi s čudežno vrtnico, s križem ali palmovo vejico v roki.

 

Zavetnica

Sv. Marjeta je zavetnica bolniških negovalk, vdov, starševstva; k njej se zatekajo v brezupnih zadevah, ob težavah pri izpitih, ob okužbah.

 

Gradiva:

 

 

 

Foto: zajem zaslona iz filma

Pripravila: dr. Brigita R. Perše