Loading dogodki
Ponavljajoč dogodek Ponavljajoč dogodek: Sveti <strong>Marko</strong>: <em>Pisec evangelija</em>

Sv. Marko je duhovni sin apostola Petra.

 

Iz življenja …

Evangelist sv. Marko je večkrat omenjen v Apostolskih delih. Omenjen je kot sin Marije, vdove, ki je imela v Jeruzalemu hišo, v kateri so se pogosto srečevali apostoli; in v kateri se je skril Peter po preganjanju in zaporu.

Sveto pismo poroča, da je Marko spremljal svojega bratranca sv. Barnaba in sv. Pavla na njunem prvem misijonskem potovanju, in sicer v Antiohijo, Ciper in Malo Azijo. A pozneje, ko so se sprli, je Marko z Barnabom odpotoval na Ciper.

Marko je v Rimu postal učenec in spremljevalec sv. Petra, kateremu je sledil. Poslušal je njegovo oznanjanje Jezusa Kristusa in po tem pridiganju napisal evangelij. Skoraj gotovo ga je krstil Peter. Stari cerkveni pisatelji ne sporočajo kar tako, da je bil Marko Petrov duhovni sin. Bil je neke vrste njegov tajnik.

Krščanska tradicija je vsakemu evangelistu dodelila njegov simbol. Simbol Markovega evangelija je (krilati) lev, saj je Marko v evangeliju želel dokazati, da je Jezus Kristus res Božji sin, in zaradi česar je natančno popisal Jezusove čudeže.

Izročilo pravi, da je v Aleksandriji ustanovil Cerkev in tam po približno desetletju delovanja pretrpel mučeniško smrt. Leta 815 so relikvije sv. Marka prinesli v Benetke, katerih zavetnik in simbol je postal. Benetke so se na vrhuncu svoje moči imenovale Republika sv. Marka.

 

Upodobitve

Umetniki sv. Marka najpogosteje upodabljajo z odprto knjigo in peresom v roki. Pogosto je ob njegovi strani (krilati) lev.

 

Cerkve v Sloveniji

Pri nas je sv. Marku posvečenih 13 cerkva. Tri so župnijske, in sicer v župnijah Sv. Marko niže Ptuja, Koper – Sv. Marko in v župniji Cerklje ob Krki. Ostalih deset cerkva pa je podružničnih, kot je razvidno iz spodnje tabele.

PODRUŽNIČNE cerkve posvečene sv. Marku:

Št. ŽUPNIJA NASELJE
1. Breznica (LJ nadškofija) Vrba
2. Črnomelj (NM škofija) Butoraj (++)
3. Predloka (KP škofija) Hrastovlje (++) – kapela
4. Sinji vrh (NM škofija) Daljnje Njive
5. Sodražica (LJ nadškofija) Zapotok
6. Sorica (LJ nadškofija) Spodnje Danje
7. Suhor (NM škofija) Bušinja vas (++)
8. Sv. Križ – Gabrovka (NM škofija) Tihaboj (++)
9. Tolmin (KP škofija) Žabče
10. Trbovlje – Sv. Martin (CE škofija) Ostenek

Gradiva:

 

 

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše