Loading dogodki

Zdravnik sv. Pantaleon je priprošnjik v stiski, zavetnik zdravnikov, pomočnik proti glavobolu, izčrpanosti in zapuščenosti … Zakaj?

Iz življenja …

Sv. Pantaleon se je rodil v 3. stoletju v Nikomediji, to je današnjem Izmidu v Turčiji. Že kot otrok je imel dar zdravljenja. Izučil se je pri slavnem cesarskem osebnem zdravniku Evfrozinu, v veri pa ga je poučeval svetniški duhovnik Hermolaj. Postal je osebni zdravnik cesarja Maksimijana.

Ker je zdravil brezplačno, so ga ljubosumni kolegi prijavili kot kristjana. Izročilo pravi, da ga cesar zaradi prijateljstva z njim ni dal mučiti, to je storil njegov naslednik Galerij: Pantaleona so brutalno mučili. Ker pa se ni odpovedal svoji veri, so ga na koncu pribili na drevo z rokama na glavi in ga obglavili. Preden je umrl, je Boga prosil, naj odpusti njegovim mučiteljem.

Umrl je 27. julija 305. Ko je iz njegovih ran namesto krvi priteklo mleko in je drevo postalo polno sadja, so se njegovi krvniki spreobrnili.

Upodobitve

Umetniki ga upodabljajo privezanega za drevo; tudi kot mladeniča v dolgem plašču z zdravilsko posodico ali posodico z mazilom v roki.

Zavetnik

Sv. Pantaleon je priprošnjik v stiski, zavetnik Kölna in zavetnik zdravnikov, dojilj in babic, pomočnik proti glavobolu, izčrpanosti in zapuščenosti, proti boleznim goveda.

Gradiva: 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše