Loading dogodki

Sv. Paskal Bajlon je zavetnik vseh evharističnih združenj in bratovščin.

 

Iz življenja …

Sv. Paskal se je rodil 16. maja 1540 v Aragoniji v Španiji. Že kot otrok si je pri bogatem kmetu služil kruh kot pastir. Na paši se je naučil brati. Bil je tako zelo pobožen, da so mu ljudje rekli »sveti pastir«.

Želel je postati frančiškan, zato je potrpežljivo čakal na ta trenutek: leta 1546 je vstopil v ta red, kjer je skrbno in predano opravljal službo samostanskega vratarja, zlasti v samostanu v Villa Real pri Valenciji. Preprosti, globoko verni redovnik je bil mistik, večino svojega prostega časa pa je preživel pri češčenju svete evharistije. Posebno je častil Jezusovo mati Marijo in Gospoda v najsvetejšem zakramentu. Njegova ljubezen do Gospoda se je odražala zlasti v njegovi ponižni ljubezni do bližnjega in požrtvovalni prijaznosti. Sam pravi:

»Človek mora imeti do Boga srce ubogljivega otroka, do bližnjega srce ljubeznive matere, do samega sebe pa srce strogega sodnika.«

 

Umrl je 17. maja 1592. Takoj po njegovi smrti v njegovem zadnjem samostanu v Villa Realu blizu Valencije so se na njegovem grobu zgodili številni čudeži.

Za seboj je zapustil majhno knjižico svojih duhovnih izkušenj. Ta ljudi spodbuja, da si prizadevajo živeti globlje krščansko življenje.

 

 

Upodobitve

Umetniki ga upodabljajo kot frančiškanskega brata pri evharističnem češčenju, s pastirsko palico in vrtno lopato, z verigami okoli telesa, oziroma z monštranco in hostijo.

 

Zavetnik

Paskal je bil kanoniziran leta 1690. Leta 1897 je bil razglašen za zavetnika vseh evharističnih združenj in bratovščin. Je zavetnik pastirjev, kuharjev; tudi žena, zlasti tistih, ki si iščejo ženina.

 

Gradiva:

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše