Loading dogodki

Sv. Pij V. je eden najvplivnejših papežev v zgodovini cerkve. Zakaj?

 

Iz življenja …

Rodil se je leta 1504 na severu Italije v obubožani plemiški družini kot Anton Gizlieri.

Ko je vstopil v red pridigarjev in postal dominikanec, si je privzel ime Mihael. Znan je bil kot zelo vnet in pobožen menih, duhovnik.

Nekaj časa je bil profesor. Leta 1556 je bil imenovan za škofa, leto kasneje za kardinala. Za papeža je bil izvoljen leta 1566 in si privzel ime Pij V. V času svojega pontifikata je reformiral rimsko kurijo in vnesel disciplino v Cerkev po smernicah tridentinskega koncila. Izdal je Rimski katekizem, enoten brevir in preurejen Rimski misal. Slednji je bil v veljavi vse do 2. vatikanskega koncila. Ta papež je se je ves razdajal za duhovno obnovo Cerkve.

Kljub temu, da ni bil spreten politik in diplomat, mu je uspelo organizirati vojaško akcijo, ki je 7. oktobra leta 1571 pri Lepantu premagala turško mornarico. Zasluge za zmago je pripisal Mariji – Materi Božji in molitvi rožnega venca. V spomin in znamenje hvaležnosti ter v kot priporočilo Cerkve za njeno priprošnjo je uvedel praznik rožnovenske Matere Božje, v lavretanske litanije pa dodal vzklik Pomoč kristjanov. Umrl je 1. maja 1572 v Rimu.

 

Upodobitve

Umetniki ga vedno upodabljajo z brado, pogosto oblečenega v belem dominikanskem oblačilu ali v papeškem oblačilu. V rokah drži rožni venec in misal.

 

 

Gradiva:

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše